300007 Anvendte veterinærfag - Mikrobiel fødevaresikkerhed - Udbydes sidste gang 2010/2011

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Veterinær Sygdomsbiologi

English TitleMicrobial Food Safety
Tidligst mulig placeringBachelor 3. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi6 (ECTS)
 
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 2 timers skriftlig eksamen

7-trinsskala, ekstern censur

Eksamensdatoer:
03. november 2010
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenTilfredsstillende fremlæggelse af øvelsesrapporter
 
Rammer for UndervisningForelæsninger og øvelser se særlig plan. i 2008: Bachelor 3. år blok 1
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantalIngen. Forbeholdt veterinærstuderende.
 
Kursusindhold
Kurset indeholder teoretisk undervisning i fødevaremikrobiologi med fokus på fødevarers mikrobiologiske sammensætning og indhold af sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Mere specifikt undervises i hvordan råvarer, produktion og opbevaring påvirker fødevarers miljø og dermed den mikrobiologiske flora. Der undervises desuden i biologien for fødevarebårne sygdomsfremkaldende mikroorganismer (bakterier og virus), herunder bakteriers krav til vækst og mulighed for overlevelse af bakterier og virus i fødevarer samt forekomst og transmission. Prioner gennemgås i forhold til forekomst, transmission og virkningsmekanisme og principperne for håndtering af smittefarligt risikomateriale gennemgås. Den overordnede udvikling af zoonoser i Danmark gennemgås med fokus på den aktuelle situation. Principperne for risikovurdering introduceres med udgangspunkt i en konkret problemstilling og anvendelsen diskuteres. Fødevarebårne sygdomsudbruds epidemiologi og principperne for udbrudseftersporing gennemgås med eksempler fra det virkelige liv. Endvidere undervises i principperne for egenkontrol og HACCP samt kødkontrol.

Ved de praktiske øvelser undervises i kvantitative, semi-kvantitative og kvalitative mikrobiologiske metoder, der anvendes til at analysere indholdet af mikroorganismer i fødevarer. Derudover anvendes i en vis udstrækning molekylærbiologiske metoder til påvisning af sygdomsfremkaldende mikroorganismer. På kurset analyseres fødevarer for det totale antal mikroorganismer, herunder specifikke fødevarefordærvende bakterier samt udvalgte patogene mikroorganismer. De opnåede resultater sammenlignes med gældende grænseværdier og fødevarens kvalitet vurderes. Analyseresultatet sammenlignes desuden med teoretiske viden om fødevarens mikrobiologiske sammensætning. Ligeledes sammenlignes tilstedeværelse af patogene mikroorganismer med gældende grænseværdier og fødevarens sikkerhed vurderes. Endelig afgør den studerende om fødevaren er egnet til konsum.
 
Undervisningsform
Forelæsninger, cases og praktiske øvelser.
 
Målbeskrivelse
Kursets formål er at give en teoretisk og praktisk indføring i grundlæggende og anvendt viden indenfor fødevaremikrobiologi samt give viden om principperne for kontrol med fødevarer.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
* Reflektere over den normale mikrobiologiske flora i fødevarer
* Udvise overblik over vækst og overlevelse af fødevarefordærvende og patogene mikroorganismer
* Beskrive forekomst og transmission af fødevarebårne patogene mikroorganismer og prioner
* Beskrive udviklingen af zoonoser i Danmark
* Beskrive principper for mikrobiologiske analysemetoder
* Opliste principper for risikovurdering og udbrudseftersporing
* Opliste principper for HACCP og egenkontrol

Færdigheder:
* Formidle viden om forekomst, vækst, overlevelse og transmission af fødevarefordærvende og patogene mikroorganismer
* Anvende fødevareteknologiske principper til at forudsige normalfloraen og forekomsten af patogene mikroorganismer i fødevarer
* Opstille kriterier for og gennemføre mikrobiologiske undersøgelser af fødevarer herunder patogene mikroorganismer

Kompetencer:
* Rådgive om opbevaring og håndtering af fødevarer
* Vurdere fødevares egnethed til konsum
* Samarbejde med medstuderende om gennemførsel og afrapportering af laboratoriemæssige undersøgelser af fødevarer
 
Litteraturhenvisninger
Food Microbiology: An introduction
Montville, T. & K.R. Matthews, second edition, 2008

Supplerende materiale til mikrobiel fødevaresikkerhed for veterinærstuderende

Øvelser i mikrobiel fødevaresikkerhed for veterinærstuderende

Metoder til øvelser i mikrobiel fødevaresikkerhed for veterinærstuderende




 
Kursusansvarlig
Lone Brøndsted, lobr@life.ku.dk, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi, Tlf: 353-32764
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
praktiske øvelser46
forelæsninger37
eksamen2
forberedelse80

165