Ansvarligt institut | Institut for Veterinær Sygdomsbiologi | ||||||||||||
English Title | Microbial Food Safety | ||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 3. år | ||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||
Pointværdi | 6 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus | ||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve Skriftlig auditorieeksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: 2 timers skriftlig eksamen 7-trinsskala, ekstern censur Eksamensdatoer: 03. november 2010 | ||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Tilfredsstillende fremlæggelse af øvelsesrapporter | ||||||||||||
Rammer for Undervisning | Forelæsninger og øvelser se særlig plan. i 2008: Bachelor 3. år blok 1 | ||||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen. Forbeholdt veterinærstuderende. | ||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Kurset indeholder teoretisk undervisning i fødevaremikrobiologi med fokus på fødevarers mikrobiologiske sammensætning og indhold af sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Mere specifikt undervises i hvordan råvarer, produktion og opbevaring påvirker fødevarers miljø og dermed den mikrobiologiske flora. Der undervises desuden i biologien for fødevarebårne sygdomsfremkaldende mikroorganismer (bakterier og virus), herunder bakteriers krav til vækst og mulighed for overlevelse af bakterier og virus i fødevarer samt forekomst og transmission. Prioner gennemgås i forhold til forekomst, transmission og virkningsmekanisme og principperne for håndtering af smittefarligt risikomateriale gennemgås. Den overordnede udvikling af zoonoser i Danmark gennemgås med fokus på den aktuelle situation. Principperne for risikovurdering introduceres med udgangspunkt i en konkret problemstilling og anvendelsen diskuteres. Fødevarebårne sygdomsudbruds epidemiologi og principperne for udbrudseftersporing gennemgås med eksempler fra det virkelige liv. Endvidere undervises i principperne for egenkontrol og HACCP samt kødkontrol. Ved de praktiske øvelser undervises i kvantitative, semi-kvantitative og kvalitative mikrobiologiske metoder, der anvendes til at analysere indholdet af mikroorganismer i fødevarer. Derudover anvendes i en vis udstrækning molekylærbiologiske metoder til påvisning af sygdomsfremkaldende mikroorganismer. På kurset analyseres fødevarer for det totale antal mikroorganismer, herunder specifikke fødevarefordærvende bakterier samt udvalgte patogene mikroorganismer. De opnåede resultater sammenlignes med gældende grænseværdier og fødevarens kvalitet vurderes. Analyseresultatet sammenlignes desuden med teoretiske viden om fødevarens mikrobiologiske sammensætning. Ligeledes sammenlignes tilstedeværelse af patogene mikroorganismer med gældende grænseværdier og fødevarens sikkerhed vurderes. Endelig afgør den studerende om fødevaren er egnet til konsum. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Forelæsninger, cases og praktiske øvelser. | |||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||
Kursets formål er at give en teoretisk og praktisk indføring i grundlæggende og anvendt viden indenfor fødevaremikrobiologi samt give viden om principperne for kontrol med fødevarer. Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne: Viden: * Reflektere over den normale mikrobiologiske flora i fødevarer * Udvise overblik over vækst og overlevelse af fødevarefordærvende og patogene mikroorganismer * Beskrive forekomst og transmission af fødevarebårne patogene mikroorganismer og prioner * Beskrive udviklingen af zoonoser i Danmark * Beskrive principper for mikrobiologiske analysemetoder * Opliste principper for risikovurdering og udbrudseftersporing * Opliste principper for HACCP og egenkontrol Færdigheder: * Formidle viden om forekomst, vækst, overlevelse og transmission af fødevarefordærvende og patogene mikroorganismer * Anvende fødevareteknologiske principper til at forudsige normalfloraen og forekomsten af patogene mikroorganismer i fødevarer * Opstille kriterier for og gennemføre mikrobiologiske undersøgelser af fødevarer herunder patogene mikroorganismer Kompetencer: * Rådgive om opbevaring og håndtering af fødevarer * Vurdere fødevares egnethed til konsum * Samarbejde med medstuderende om gennemførsel og afrapportering af laboratoriemæssige undersøgelser af fødevarer | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
Food Microbiology: An introduction Montville, T. & K.R. Matthews, second edition, 2008 Supplerende materiale til mikrobiel fødevaresikkerhed for veterinærstuderende Øvelser i mikrobiel fødevaresikkerhed for veterinærstuderende Metoder til øvelser i mikrobiel fødevaresikkerhed for veterinærstuderende | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Lone Brøndsted, lobr@life.ku.dk, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi, Tlf: 353-32764 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn V | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||