Responsible Department | Department of Veterinary Disease Biology | ||||||||||||
Earliest Possible Year | BSc. 3 year | ||||||||||||
Duration | One block | ||||||||||||
Credits | 6 (ECTS) | ||||||||||||
Level of Course | BSc | ||||||||||||
Examination | Final Examination written examination Written Exam in Lecturehall All aids allowed Description of Examination: 2 timers skriftlig eksamen 7-point scale, external examiner Dates of Exam: 03 November 2010 | ||||||||||||
Requirement for Attending Exam | Tilfredsstillende fremlæggelse af øvelsesrapporter | ||||||||||||
Organisation of Teaching | Forelæsninger og øvelser se særlig plan. i 2008: Bachelor 3. år blok 1 | ||||||||||||
Block Placement | Blok 1 Week Structure: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||
Language of Instruction | Danish | ||||||||||||
Restrictions | Ingen. Forbeholdt veterinærstuderende. | ||||||||||||
Course Content | |||||||||||||
Kurset indeholder teoretisk undervisning i fødevaremikrobiologi med fokus på fødevarers mikrobiologiske sammensætning og indhold af sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Mere specifikt undervises i hvordan råvarer, produktion og opbevaring påvirker fødevarers miljø og dermed den mikrobiologiske flora. Der undervises desuden i biologien for fødevarebårne sygdomsfremkaldende mikroorganismer (bakterier og virus), herunder bakteriers krav til vækst og mulighed for overlevelse af bakterier og virus i fødevarer samt forekomst og transmission. Prioner gennemgås i forhold til forekomst, transmission og virkningsmekanisme og principperne for håndtering af smittefarligt risikomateriale gennemgås. Den overordnede udvikling af zoonoser i Danmark gennemgås med fokus på den aktuelle situation. Principperne for risikovurdering introduceres med udgangspunkt i en konkret problemstilling og anvendelsen diskuteres. Fødevarebårne sygdomsudbruds epidemiologi og principperne for udbrudseftersporing gennemgås med eksempler fra det virkelige liv. Endvidere undervises i principperne for egenkontrol og HACCP samt kødkontrol. Ved de praktiske øvelser undervises i kvantitative, semi-kvantitative og kvalitative mikrobiologiske metoder, der anvendes til at analysere indholdet af mikroorganismer i fødevarer. Derudover anvendes i en vis udstrækning molekylærbiologiske metoder til påvisning af sygdomsfremkaldende mikroorganismer. På kurset analyseres fødevarer for det totale antal mikroorganismer, herunder specifikke fødevarefordærvende bakterier samt udvalgte patogene mikroorganismer. De opnåede resultater sammenlignes med gældende grænseværdier og fødevarens kvalitet vurderes. Analyseresultatet sammenlignes desuden med teoretiske viden om fødevarens mikrobiologiske sammensætning. Ligeledes sammenlignes tilstedeværelse af patogene mikroorganismer med gældende grænseværdier og fødevarens sikkerhed vurderes. Endelig afgør den studerende om fødevaren er egnet til konsum. | |||||||||||||
Teaching and learning Methods | |||||||||||||
Forelæsninger, cases og praktiske øvelser. | |||||||||||||
Learning Outcome | |||||||||||||
Kursets formål er at give en teoretisk og praktisk indføring i grundlæggende og anvendt viden indenfor fødevaremikrobiologi samt give viden om principperne for kontrol med fødevarer. Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne: Viden: * Reflektere over den normale mikrobiologiske flora i fødevarer * Udvise overblik over vækst og overlevelse af fødevarefordærvende og patogene mikroorganismer * Beskrive forekomst og transmission af fødevarebårne patogene mikroorganismer og prioner * Beskrive udviklingen af zoonoser i Danmark * Beskrive principper for mikrobiologiske analysemetoder * Opliste principper for risikovurdering og udbrudseftersporing * Opliste principper for HACCP og egenkontrol Færdigheder: * Formidle viden om forekomst, vækst, overlevelse og transmission af fødevarefordærvende og patogene mikroorganismer * Anvende fødevareteknologiske principper til at forudsige normalfloraen og forekomsten af patogene mikroorganismer i fødevarer * Opstille kriterier for og gennemføre mikrobiologiske undersøgelser af fødevarer herunder patogene mikroorganismer Kompetencer: * Rådgive om opbevaring og håndtering af fødevarer * Vurdere fødevares egnethed til konsum * Samarbejde med medstuderende om gennemførsel og afrapportering af laboratoriemæssige undersøgelser af fødevarer | |||||||||||||
Course Literature | |||||||||||||
Food Microbiology: An introduction Montville, T. & K.R. Matthews, second edition, 2008 Supplerende materiale til mikrobiel fødevaresikkerhed for veterinærstuderende Øvelser i mikrobiel fødevaresikkerhed for veterinærstuderende Metoder til øvelser i mikrobiel fødevaresikkerhed for veterinærstuderende | |||||||||||||
Course Coordinator | |||||||||||||
Lone Brøndsted, lobr@life.ku.dk, Department of Veterinary Disease Biology/Section for Microbiology, Phone: 353-32764 | |||||||||||||
Study Board | |||||||||||||
Study Committee V | |||||||||||||
Work Load | |||||||||||||
| |||||||||||||