Ansvarligt institut | Institut for Veterinær Sygdomsbiologi | ||||||||||||
English Title | Environmental Hygiene | ||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 3. år | ||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||
Pointværdi | 2 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus | ||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve Skriftlig auditorieeksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: 2 timers skr. eksamen. Der udfærdiges korte skriftelige besvarelser på eksamenopgaver bestået/ikke bestået, intern censur Eksamensdatoer: 03. november 2010 | ||||||||||||
Rammer for Undervisning | Forelæsninger og cases. Kurset er primært teoretisk. Bachelor 3. år blok 1. Undervisningen forventes koncentret i en kort periode i blokken jvf. udleveret plan. Forelæsninger og teoretiske øvelser: primært eftermiddag | ||||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | Veterinært basiskursus Patologisk grundkursus | ||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen. Forbeholdt veterinærstuderende. | ||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
I kurset gennemgås basale forhold i miljøet (jord, vand, luft, affald, foder m.m.) af betydning for smitstoffers forekomst, overlevelse og spredning og de sundheds- og miljømæssige konsekvenser heraf. Der vil blive præsenteret vigtige forhold i miljøet som påvirker fødevarers mikrobiologiske kvalitet i kæden fra jord til bord, samt dyrs og menneskers sundhed. Der vil blive givet eksempler på anvendelse af risikoanalyse og de vigtigste love og bekendtgørelser vil blive præsenteret. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Forelæsninger og case studier. Kurset undervises koordineret med kurserne "Fødevaresikkerhed" og "Toksikologi". | |||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||
Kursus giver de studerende en grundlæggende forståelse for det omgivende miljøs betydning for dyr og menneskers sundhed, med vægt på mikrobiologiske problemstillinger, samt en grundlæggende forståelse af zoonosebegrebet. Efter kursus forventes de studerende at kunne: Viden: . Beskrive de vigtigste miljøforhold af betydning for smitstoffers forekomst, overlevelse og spredning og de sundheds- og miljømæssige konsekvenser heraf. . Reflektere over zoonoser i forhold til spredningsmekanismer og værtsforhold . Udvise overblik over de vigtigste love og bekendtgørelser indenfor området Færdigheder: . Anvende kendskab til miljømikrobiologi, miljølovgivning og -administration til at vurdere risiko for smittespredning via det ydre miljø. . Formidle viden vedr. miljøpåvirkning fra dyre- og affaldsproduktion til fagfæller, producenter og samfundet generelt. Kompetencer: . Applicere fagets specifikke metoder og principper i vurdering af hvordan forskellige miljøhabitaters fysisk-kemiske og biologiske sammensætning samt struktur påvirker smitstoffers spredning og skæbne i miljøerne, herunder påvirker fødevarers mikrobiologiske kvalitet i kæden fra jord til bord, samt dyrs og menneskers sundhed. | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
Noter, artikler og bekendtgørelser | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Anders Dalsgaard, ad@life.ku.dk, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi, Tlf: 353-32720 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn V | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||