300008 Anvendte veterinærfag - Miljøhygiejne - Udbydes sidste gang 2010/2011

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Veterinær Sygdomsbiologi

English TitleEnvironmental Hygiene
Tidligst mulig placeringBachelor 3. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi2 (ECTS)
 
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 2 timers skr. eksamen. Der udfærdiges korte skriftelige besvarelser på eksamenopgaver

bestået/ikke bestået, intern censur

Eksamensdatoer:
03. november 2010
 
Rammer for UndervisningForelæsninger og cases. Kurset er primært teoretisk. Bachelor 3. år blok 1. Undervisningen forventes koncentret i en kort periode i blokken jvf. udleveret plan. Forelæsninger og teoretiske øvelser: primært eftermiddag
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerVeterinært basiskursus Patologisk grundkursus
 
Begrænset deltagerantalIngen. Forbeholdt veterinærstuderende.
 
Kursusindhold
I kurset gennemgås basale forhold i miljøet (jord, vand, luft, affald, foder m.m.) af betydning for smitstoffers forekomst, overlevelse og spredning og de sundheds- og miljømæssige konsekvenser heraf. Der vil blive præsenteret vigtige forhold i miljøet som påvirker fødevarers mikrobiologiske kvalitet i kæden fra jord til bord, samt dyrs og menneskers sundhed. Der vil blive givet eksempler på anvendelse af risikoanalyse og de vigtigste love og bekendtgørelser vil blive præsenteret.
 
Undervisningsform
Forelæsninger og case studier. Kurset undervises koordineret med kurserne "Fødevaresikkerhed" og "Toksikologi".
 
Målbeskrivelse
Kursus giver de studerende en grundlæggende forståelse for det omgivende miljøs betydning for dyr og menneskers sundhed, med vægt på mikrobiologiske problemstillinger, samt en grundlæggende forståelse af zoonosebegrebet.

Efter kursus forventes de studerende at kunne:

Viden:
. Beskrive de vigtigste miljøforhold af betydning for smitstoffers forekomst, overlevelse og spredning og de sundheds- og miljømæssige konsekvenser heraf.
. Reflektere over zoonoser i forhold til spredningsmekanismer og værtsforhold
. Udvise overblik over de vigtigste love og bekendtgørelser indenfor området

Færdigheder:
. Anvende kendskab til miljømikrobiologi, miljølovgivning og -administration til at vurdere risiko for smittespredning via det ydre miljø.
. Formidle viden vedr. miljøpåvirkning fra dyre- og affaldsproduktion til fagfæller, producenter og samfundet generelt.

Kompetencer:
. Applicere fagets specifikke metoder og principper i vurdering af hvordan forskellige miljøhabitaters fysisk-kemiske og biologiske sammensætning samt struktur påvirker smitstoffers spredning og skæbne i miljøerne, herunder påvirker fødevarers mikrobiologiske kvalitet i kæden fra jord til bord, samt dyrs og menneskers sundhed.





 
Litteraturhenvisninger
Noter, artikler og bekendtgørelser
 
Kursusansvarlig
Anders Dalsgaard, ad@life.ku.dk, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi, Tlf: 353-32720
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger13
teoretiske øvelser6
eksamen2
forberedelse34

55