300018 Dif. Fødevaresikkerhed, modul 1

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Veterinær Sygdomsbiologi   50 %
Institut for Produktionsdyr og Heste   50 %

English TitleDif. Veterinary food safety
Delkurser300018 Dif. Fødevaresikkerhed, modul 1 - 300018
Tidligst mulig placeringKandidat 1.år
VarighedEn blok
 
Pointværdi9 (ECTS)
 
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

kun visse hjælpemidler
Computer med elektronisk projektrapport og anden faglig information fra kursusforløbet. Ingen mail eller internetadgang.


Beskrivelse af eksamen: 4 timers skriftlig eksamen. Beskrivelse af eksamen: Eksaminanden får komponenter af for de studerende ukendte besætningsrapporter fra dyrearterne gennemgået i kursus. Disse komponenter skal vurderes under anvendelse af de tilladte hjælpemidler.

Vægtning: Skriftlig eksamination 100%



7-trinsskala, intern censur

Eksamensdatoer:
04. november 2010, afholdes eksamen for blok 2. Eksamen i blok 3 afholdes 7. april 2011.
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenAflevering af projektrapport baseret på besætningsbesøg og -analyser
 
Rammer for UndervisningProjektbaseret undervisning med udgangspunkt i private produktionsbesætninger. Heldagsundervisning.
 
BlokplaceringBlok 3
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantal30. Forbeholdt veterinærstuderende.
 
Kursusindhold
Med udgangspunkt i konkrete produktionsenheder vil de studerende i forbindelse med dette arbejde få praktisk og teoretisk viden om følgende emner:

. Sundheds- og velfærdsbegreber i husdyrproduktionen, herunder strategier for anvendelse af medicin
. Risikohåndtering
. Resistensudvikling i forbindelse med terapi i store besætninger
. Inventar, teknisk udstyr og dets anvendelse
. Staldklimaet
. Dyrevelfærd
. Foderrationer og fodring/udfodringssystemer
. Foderfabrikken, transport og hjemmeblandingsanlæg
. Produktionssystemer
. Hygiejne i produktionen
 
Undervisningsform
Forelæsning, præsentationer, besøg på virksomheder samt gruppearbejde Grundideen i kursus er, at de studerende sammen med underviserne opbygger fælles referencerammer ved at arbejde med konkrete produktionsenheder efter følgende grundmodel: . Indledningsvis besøg i erhvervsmæssigt drevne produktionsenheder med hver af arterne fisk, fjerkræ, (malke)kvæg og svin efter en kort introduktion. . Der udarbejdes øvelsesrapporter (Skabeloner for fødevaresikkerhedsmæssig vurdering af produktionsenheder og rådgivning af beslutningstagere) af alle kursister i fællesskab. . Mindre grupper af studerende skal have ansvar for at gå i dybden med et delemne i rapporterne. Hver gruppe tildeles en vejleder. . Hver gruppe fremlægger sit emne ved seminarer. . Der afholdes et eller flere seminarer til beskrivelse af problematikken ved væsentlige fødevaresikkerhedsmæssige problemer ved de forskellige dyrearter. . Der afholdes et eller flere seminarer til beskrivelse af helheden indenfor hver dyreart. . Sidst i kursus lægges der vægt på at uddrage principper, der går på tværs af dyrearter.
 
Målbeskrivelse
Når kurset er afsluttet forventes den studerende at kunne:
Viden:
- Beskrive funktionen som besætningsdyrlæge jf. gældende bekendtgørelser om sundhedsrådgivning.
- Beskrive redskaber og metoder til problemidentifikation og problemløsning i relation til fødevaresikkerhed- og folkesundhedsmæssige forhold i primærproduktionen.
- Udvise en forståelse for betydningen af primærproduktionen i den kædemæssige betragtning af fødevaresikkerhed og folkesundhed.

Færdigheder:
- Anvende principper og metoder til vurdering af produktionsenheder såsom en besætning.

Kompetencer
- Bedømme resultaterne af sundheds- og produktionsorienterede analyser af produktionsenheder i konkret helhedsorienteret rådgivning af beslutningstagere vedrørende fødevaresikkerhed og folkesundhed under hensyntagen til begrænsninger givet af lovgivning og etik.
- Vurdere husdyrproduktion i Danmark og betydningen af natur- og samfundsskabte produktionsbegrænsninger.
 
Litteraturhenvisninger
Modern Food Microbiology, 7th edition (2005) James M. Jay
 
Kursusansvarlig
Hanne Ingmer, hi@life.ku.dk, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi, Tlf: 353-32773
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
praktiske øvelser63
teoretiske øvelser63
forberedelse122

248