Ansvarligt institut | Institut for Veterinær Sygdomsbiologi | ||||||||||||||
English Title | Meat Inspection and Hygienic Control | ||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Kandidat 2. år | ||||||||||||||
Varighed | Udenfor blokstruktur | ||||||||||||||
Pointværdi | 3 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Beståelse af tilsynsrapport inklusiv rengøringskontrol samt HACCP- og auditrapport. Ved kødkontroleksamen skal min. 50% være besvaret rigtigt. bestået/ikke bestået, ekstern censur | ||||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Mødepligt 80% | ||||||||||||||
Rammer for Undervisning | Kurset foregår på Slagteriskolen i Roskilde. | ||||||||||||||
Blokplacering | Udenfor blokstruktur Ugestruktur: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 300034 Klinik og patologi - Speciel patologi 300040 300037 300039 300007 Anvendte veterinærfag - Mikrobiel fødevaresikkerhed - Udbydes sidste gang 2010/2011 Det er Fødevarestyrelsen, der træffer beslutning om studerende efter kurset er bestået kan arbejde med kødkontrol | ||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen. Forbeholdt veterinærstuderende. | ||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Det lovgivningsmæssige grundlag gennemgås. Den praktiske kødkontrol, herunder udvidede undersøgelser (efterkontrol), indøves på slagteri (svin/kreatur), og ved brug af patologiske/anatomiske præparater bibringes forståelse for fortolkning af patologiske fund. Der lægges desuden vægt på veterinærkontrollens rolle i bekæmpelse af zoonotiske agens i slagtemiljøet. Under kurset udarbejdes en hygiejnerapport på baggrund af selvstændigt udført hygiejnetilsyn med tilhørende rengøringskontrol. Rapporten baseres på den for eksportautoriserede slagterier og kødvirksomheder gældende lovgivning. Endvidere skal der i tilknytning til hygiejnerapporten udarbejdes et kontrolprogram efter HACCP-princippet. | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Forelæsninger, seminarer, selvstændige opgaver og praktiske øvelser Særlige forhold: De studerende skal på Slagteriskolen underskrive en tro og loveerklæring, på at de ikke lider af sygdomme der overføres via fødevare. | |||||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||||
Når kurset er afsluttet forventes at de studerende kan fungere som embedsdyrlæger i henhold til EU forordning 854/2004. Viden: Beskrive den praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn efter gældende lovgivning på området Færdigheder: Anvende principper og metoder indenfor praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn. Kompetence: Kan fungere som embedsdyrlæge i henhold til EU forordning 854/2004. | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Kødkontrol - Det patoanatomiske grundlag. Jensen, H.E:, Leifsson, P.S., Nielsen, O.L., Agerholm, J.S. & Iburg T. Forlag: Biofolia, 2006. Hygiejneforordningen 852/2004, Hygiejneforordningen for animalske fødevarer 853/2004 med ændringsforordninger 2074/2005, 2076/2005, 1662/2006, 1791/2006og 1243/2007 Kontrolforordningen for animalske fødevarer 854/2004 med ændringsforordninger 882/2004,2074/2005,2076/2005, 1663/2006 og 1791/2006 Cirkulære nr. 9724 af 26. juli 2007 om udøvelse af kødkontrol Recommended International Code of Practice - General Principles of Food Hygiene (inkl. HACCP), CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-20031 Uddrag af relevante vejledninger, jf. www.fvst.dk/ | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Marianne Halberg Larsen, mhl@life.ku.dk, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi, Tlf: 353-32719 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn V | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||