Responsible Department | Institute of Food and Resource Economics | ||||||||||||||||||
Earliest Possible Year | Post experience Master´s Programme | ||||||||||||||||||
Duration | Outside schedule | ||||||||||||||||||
Credits | 9 (ECTS) | ||||||||||||||||||
Level of Course | Post experience masters programme | ||||||||||||||||||
Examination | Final Examination oral examination Some Aid allowed Description of Examination: Ved eksamen fremlægges kort dele af rapporten. Der kan eksamineres i hele rapportarbejdet samt det øvrige pensum. Weight: Mundtlig eksamen 100% 7-point scale, external examiner | ||||||||||||||||||
Requirement for Attending Exam | Aflevering af projektrapport. | ||||||||||||||||||
Organisation of Teaching | Kurset afvikles næste gang april-juni 2012, med tilmeldingsfrist 15. februar 2012 - følg med på uddannelsens hjemmeside: www.life.ku.dk/mfks. Kurset består af forelæsninger samt teoretiske og praktiske øvelser. | ||||||||||||||||||
Block Placement | Udenfor blokstruktur Week Structure: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||||||||
Language of Instruction | Danish | ||||||||||||||||||
Course Content | |||||||||||||||||||
Kurset vil give en tværfaglig tilgang til risikoanalyse indenfor fødevaresikkerhed. Risikoanalyse er et internationalt anerkendt koncept og et centralt beslutningsværktøj for risikohåndtører, fx myndigheder og producenter, til vurdering af fødevaresikkerhed og fastlæggelse af principper for fremtidens forbrugerbeskyttelse. Risikoanalysen består af tre komponenter: Risikovurdering, risikohåndtering og risikokommunikation. Risikovurderingen er den videnskabelige, strukturerede og systematiske proces, der har til formål at analysere de potentielle sundhedsskadelige effekter og konsekvenser af kemiske stoffer eller mikroorganismer i fødevarer. Fokus i undervisningen vil lægges på risikovurdering, men risikohåndtering og beslutningstagning, herunder økonomiske overvejelser, samt risikokommunikation, risikoopfattelse og accept blandt forskellige interessenter vil også blive præsenteret og diskuteret. De studerende vil vælge to case studier (fx Listeria i røget laks eller bly i fisk), på hvilke de vil udføre en (simple) risikovurdering, herunder identificere de nødvendige data. På grundlag af risikovurderingen, vil de blive bedt om at fremlægge forslag til forebyggelse og bekæmpelse af strategier, herunder drøftelse af andre faktorer, som fx risikoopfattelse, etiske og økonomiske spørgsmål, som skal indgå i beslutningsprocessen. Endelig vil metoder til kommunikation af resultater og konsekvenser blive drøftet. | |||||||||||||||||||
Teaching and learning Methods | |||||||||||||||||||
Der er 2 plus 2x3 undervisningsdage med holdundervisning på Danmark Tekniske Universitet (DTU). Undervisningen består af et forelæsningsprogram efterfulgt af praktiske øvelser, som bl.a. vil danne grundlag for projektrapport dvs. de studerende arbejde med deres case studier parallelt med undervisningsforløbet. Der lægges op til, at projektrapporten udarbejdes af en gruppe på 3-4 studerende, evt. individuelt. Case studierne - et mikrobiologisk og et kemisk/toksikologisk emne - skal godkendes af kursuskoordinatoren, som knytter en faglig vejleder til de studerende. | |||||||||||||||||||
Learning Outcome | |||||||||||||||||||
Målet med modulet er at gøre deltagerne fortrolige med principperne for overvågning og risikoanalyse af fødevarebårne sygdomme og give dem redskaber til at identificere, analysere og håndtere aktuelle nationale og internationale problemstillinger i relation til fødevaresikkerhed. Viden: Den studerende vil efter dette modul kunne: .redegøre for de internationale principper for kemisk og mikrobiologisk risikoanalyse dvs. risikovurdering, risikohåndtering og risikokommunikation. .redegøre for hvordan risikoanalysen udføres i praksis. .have kendskab til principperne for overvågning og kontrol af forekomsten af kemiske stoffer og mikroorganismer i hele fødevareproduktionskæden .vide hvordan overvågningsdata anvendes i risikovurdering. Færdigheder Kandidater vil efter dette modul kunne anvende de tillærte redskaber og metoder til at .Identificere potentielle fødevarerisici .Analysere relevante data (fx overvågningsdata fra dyr, fødevarer og mennesker) med henblik på risikovurdering. .Deltage aktivt i vurdering og håndtering af mikrobiologiske fødevarebårne risici .Kommunikere resultaterne af mikrobiologiske og epidemiologiske analyser samt risikoanalyser til forskellige grupper, herunder myndigheder, erhverv og forbrugere. Kompetencer Kandidater vil efter dette modul kunne .reagere på aktuelle fødevaresikkerhedsmæssige problemstillinger i og udenfor Danmark, herunder .foreslå yderligere undersøgelser eller iværksættelse af tiltag med henblik på at sikre effektiv, forebyggelse og kontrol samt .diskutere resultaterne i relevante fora. | |||||||||||||||||||
Course Literature | |||||||||||||||||||
Liste over udvalgt relevant litteratur, herunder pensumstof, vil være tilgængelig via Campusnet. Dette indbefatter artikler, kompendier, PowerPoint-præsentationer og lign. De studerende vil desuden få en et-årig licens til risikoanalyse programmet @Risk. | |||||||||||||||||||
Course Coordinator | |||||||||||||||||||
Tine Marianne Hald, tiha@food.dtu.dk, Department of Human Nutrition/Sociology of Food, Phone: 3528 | |||||||||||||||||||
Course Fee | |||||||||||||||||||
Pris: 16.250 kr | |||||||||||||||||||
Study Board | |||||||||||||||||||
Study Committee LSN | |||||||||||||||||||
Work Load | |||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||