250042 Thematic Course: Plant Science

Details
Responsible DepartmentDepartment of Agriculture and Ecology   70 %
Department of Agriculture and Ecology   20 %
Institute of Food and Resource Economics   10 %

Earliest Possible YearBSc. 3 year
DurationOne block
 
Credits15 (ECTS)
 
Level of CourseBSc
 
ExaminationFinal Examination

oral examination


All aids allowed

Description of Examination: Mundtlig eksamination i projektrapport og pensum

Weight: 100%



7-point scale, external examiner
 
Organisation of TeachingTemakursus. 15 dobbeltforelæsninger m. tilhørende teoretiske øvelser. Eksperimentelt projektarbejde. Ekskursion til Plantekongres. Lærebog suppleret med nye oversigtsartikler fra internationale tidskrifter.
 
Block PlacementBlok 2
Week Structure: B

Blok 2
Week Structure: C
 
Language of InstructionDanish
 
Optional Prerequisites240071 
250021 
 
RestrictionsIngen
 
Course Content
Det overordnede emne for temakurset er plantevækstfaktorer, afgrødefysiologi, plantedyrkning og planteforædling. Følgende delelementer indgår: (i) planteforædling til bedre afgrøder (genetisk diversitet, forædlingsteknikker, bioteknologi m.v.). (ii) plantevækst i relation til jordbund og klima, (iii) planteproduktion (bæredygtighed, sædskifte, dyrkningsmæssige foranstaltninger, plantesygdomme etc. ) og (iv) plantekvalitet i relation til foder, human ernæring, bioenergi og prydplanter. Temakurset omfatter en teoretisk del (35%) og et eksperimentelt temaprojekt (65%). Det eksperimentelle projekt er problemorienteret og baseret på laboratoriearbejde og/eller analyse af eksisterende datamateriale.
 
Teaching and learning Methods
Den teoretiske del består af 15 dobbeltforelæsninger, hvor generelle og specielle forhold omkring udvalgte emner i relation til det tværgående tema introduceres og gennemgås. Forelæsningerne lægger op til teoretiske øvelser, hvor de studerende arbejder med problemstillinger relateret til forelæsningsemnet. De studerendes valg af projekt sker på baggrund af idé-oplæg eller et katalog over mulige emner/problemstillinger udarbejdet af faglærere fra forskellige fagmiljøer. Derved sikres, at de laboratorielogistiske forudsætninger er til stede, samt at problemstillingerne bliver konkrete og aktuelle, således at temakursets deltagere får mulighed for at anskue/forstå temaets faglige indhold i en større sammenhæng. De studerende arbejder i grupper med en gruppestørrelse på 3-5 pr. gruppe.
 
Learning Outcome
Temakursets formål er:
-at give tværfaglig viden om det naturgivne og biologiske grundlag for plantevækst, planteproduktion og planteforædling.
-at give integreret viden om planters genetik og fysiologi i relation til vækst, kvalitet og ressourceudnyttelse under forskellige kombinationer af ydre vækstfaktorer.
-at give redskaber til en helhedsvurdering af mulighederne for at forbedre planters produktivitet, ressourceudnyttelse, kvalitet og tolerance over for ufavorable eller ændrede jordbunds- og klimaforhold.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
- Referere grundlæggende fysisk-kemiske og biologiske parametre i jord-plante-atmosfære systemet
- Beskrive sammenhængen mellem plantevækstfaktorer, afgrødefysiologi og plantevækst
- Beskrive interaktionen mellem genetiske, biologiske og edafiske nøglefaktorer, som styrer afgrødeplanters ressourceudnyttelse, modstandsdygtighed over for ufavorable vækstvilkår og kvalitet som fødemidler, foder eller prydplanter.

Færdigheder:
- Integrere viden om biologiske processer, fysisk-kemiske miljøfaktorer og naturgivne ressourcer til en operationel helhed.
- Anvende bæredygtighedsbegrebet på planteproduktionssystemer, herunder low-input dyrkningssystemer.
- Vurdere betydningen af genetisk diversitet og mulighederne for at frembringe nye og bedre sorter af kulturplanter gennem traditionel forædling og bioteknologi.
- Identificere, analysere, formulere og bearbejde en konkret faglig problemstilling i forhold til jord, planter, klima og miljø.
- Demonstrere en forståelse af anvendelsesområdet for specifikke analysemetoder og eksperimentelle resultater, inkl. modelanvendelse, til målrettet analyse og vurdering af konkrete problemstillinger i dyrkede terrestriske økosystemer.

Kompetencer:
- Formidle skriftligt, samt gennemføre og fremlægge projekt.
- Reflektere og reagere på problemstillinger med ressourceudnyttelses- og miljømæssig relevans.
- Samarbejde indenfor en gruppe og sikre en god kommunikation.
- Diskutere og overskue problemstillinger indenfor brug af genteknologi på planter
 
Course Coordinator
Jan Kofod Schjørring, jks@life.ku.dk, Department of Agriculture and Ecology/Plant and Soil Science, Phone: 353-33495
 
Study Board
Study Committee NSN
 
Work Load
lectures30
Colloquia40
project work250
examination30
preparation62

412