Ansvarligt institut | Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab | ||||||||||||
English Title | Nutritional physiology | ||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 3. år | ||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus | ||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamination. Besvarelse af spørgsmål stillet i relation til hovedemner behandlet i de enkelte kursusuger (der trækkes ét hovedemne til eksamen, og der er afsat tid til forberedelse). Vægtning: 100% bestået/ikke bestået, intern censur | ||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Godkendt præsentation ved et ugentlig seminar | ||||||||||||
Rammer for Undervisning | Forelæsninger, øvelser og gruppepræsentationer. Undervisningen meddeles på dansk og engelsk. | ||||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: A | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 230002 Biokemi 1 260040 Anatomi og fysiologi | ||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen | ||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Kurset omfatter beskrivelse af næringsstoffer, fordøjelighed og næringsstofs absorption i de forskellige afsnit af fordøjelseskanalen, omsætning af næringsstoffer i de forskellige organer,enerrgi-og næringsstofbalancer, omsætning og udnyttelse af protein, fedt og energi i hele den intakte organisme. Den hormonale regulering af omsætningen i næringsstof- og vævspuljerne, samt regulering af foderoptagelse. Der lægges vægt på de betydeligste husdyrproduktioner samt familiedyr og dyrenes reaktioner på deres nærmiljø. Den principielle baggrund for bestemmelse af energi- og næringsbehov og fastsættelse af normer for næringsforsyning til forskellige livsytringer gennemgås. Der gives et grundigt kendskab til fodermidlers sammensætning, deres energi- og proteinværdi til forskellige husdyr, egnethed i relation til fodersammensætning. Der gives grundlag for rationsvurdering og -anvendelse med relation til produktkvalitet, ressourceforbrug, sundhed og miljø. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Den skemalagte undervisning benyttes gennem hele semestret til kombinerede forelæsninger og teoretiske øvelser. Der vil under øvelserne blive lagt op til, at opgaverne diskuteres og løses I grupper. Ved ugentlige kollokvier fremlægges og diskuteres løsningen af de teoretiske øvelser. Ved hvert ugentligt kollokvium vil grupperne på skift skulle fremlægge løsningsforslag og virke som opponenter. Hver gruppe skal have godkendt deres fremlæggelse og deres opponent indsats for at kunne indstilles til eksamen. Kursus afsluttes med en individuel mundtlig eksamination. | |||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||
Viden: - Skal kunne demonstrere grundlæggende kendskab til fodermidlers sammensætning og egnethed til husdyr og familiedyr. - Skal kunne demonstrere grundlæggende kendskab til næringsstofomsætning, samt udnyttelse af næringsstoffer og energi til forskellige livsytringer (vækst, reproduktion, laktation og ægproduktion). - Skal kunne demonstrere grundlæggende kendskab til fysiologiske processer ved forskellige livsytringer. Færdigheder: - Skal kunne vurdere foders anvendelighed til husdyr. - Skal kunne forklare de fysiologiske og ernæringsmæssige faktorer, der påvirker vækst, reproduktion, laktation og ægproduktion. - Skal kunne forklare grundlæggende principper vedrørende fastlæggelse af næringsstofbehov, normer til forskellige livsytringer og kunne sammensætte en simpel foderration, der dækker et dyrs energi- og næringsstofbehov Kompetencer: - Skal selvstændigt kunne identificere og tilegne sig den nødvendige videnskabelige information til løsning af fagets problemstillinger. - Skal kunne formidle faglige problemstillinger til fagfæller. Kriterier for vurdering af målopfyldelse: For at bestå kurset skal den studerende ved den mundtlige eksamen kunne redegøre for væsentlige elementer i fodermidlers anvendelighed og næringsværdi til drøvtyggere, enmavede pattedyr og fugle, herunder de grundlæggende ernæringsmæssige og fysiologiske principper for appetitregulering og foderoptagelse, næringsstoffordøjelighed, absorption, kvantitativ omsætning, udnyttelse og behov for næringsstoffer og energi til forskellige livsytringer. | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
- Chwalibog, André: Næringsværdi og Næringsbehov. Samfundslitteratur, 2006. - Sjaastad, Sand & Hove: Physiology of Domestic Animals, 2nd Ed (2010), Scan Vet Press - Hvelplund, T., Nørgaard, P.: Kvægets Ernæring og Fysiologi. DJF rapport Husdyrbrug nr. 53 (bind 1) og 54 (bind 2). 2003. - McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J.F.D., Morgan, C.A. Animal Nutrition. Longman. | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Peder Nørgaard, pen@life.ku.dk, Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab/Husdyrernæring, Tlf: 353-33033 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn V | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||