270047 Sygdomslære og farmakologi

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Human Ernæring   63 %
Institut for Veterinær Sygdomsbiologi   37 %

English TitlePathology and Pharmacology
Tidligst mulig placeringBachelor 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
 
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: 4 timers skriftlig eksamen. Denne eksamensform knytter sig til afprøvelse af opnåede teoretiske kompetencer inden for grundlæggende fødevarekemi og fysisk kemi.

7-trinsskala, intern censur
 
Rammer for UndervisningForelæsninger og teoretiske øvelser.
 
BlokplaceringBlok 3
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerErnæring 5p DTU og Human fysiologi 5p DTU (Fagpakke: Fødevarer, Ernæring & Sundhed, 2. år blok 1+2).
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kursusindhold
Begreber i almen sygdomslære (infektion, traume, kræft, degeneration) og basale begreber inden for sygdomme i mave-tarmkanal, lever, nyrer, lunger, hjerte, bevægeapparat og centralnervesystem.
 
Undervisningsform
De enkelte dele af indholdsstoffer behandles i forelæsningsform. I løbet af kurset søges det - med udvalgte kliniske eksempler - at samle de præsenterede enkeltheder til et hele. De teoretiske øvelser skal uddybe forelæsningsstoffet og giver mulighed for en nærmere diskussion af enkeltproblemer.
 
Målbeskrivelse
At give den studerende et kendskab til de processer, der forårsager sygdom hos mennesker; og som regulerer absorption og elimination af lægemidler, samt deres principielle virkningsmekanismer. Kurset er en forberedelse til den senere indlæring af næringsstoffers absorption, ekskretion, virkningsmekanisme og interaktion med lægemidler. Disse begreber er essentielle for den teoretiske og praktiske undervisning i kandidatuddannelserne Human Ernæring og Klinisk Ernæring. Kurset er obligatorisk på bacheloruddannelsen i fødevarevidenskab inden for fagpakken fødevarer, ernæring og sundhed.


Viden

-Kendskab til terminologi for de hyppigste patologiske processer og forståelse for de basale sygdomsfremkaldende mekanismer.

-Kendskab til de hyppigste ernæringsrelaterede lidelser hos mennesket

-Kendskab til absorption og elimination samt forståelse for principielle virkningsmekanismer.


Færdigheder
-Anvende prinicipielle patologiske og farmakologiske virkningsmekanismer i en ernæringsmæssig sammenhæng


Kompetencer
-Håndtere det komplekse samspil mellem patologi, farmakologi og ernæring.
 
Litteraturhenvisninger
Tozer & Rowland, Introduction to Pharmacokinetics and Pharmacodynamics 2006
Robbins Basic Pathology. 8.udgave 2007
 
Kursusansvarlig
Thomas Thymann, ttn@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Klinisk og eksperimentel ernæring, Tlf: 353-32622
Alan Steen Norddal Mortensen, alanm@dsr.life.ku.dk, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Biomedicin, Tlf: 353-33165
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger50
teoretiske øvelser75
forberedelse82

207