270097 Introduktion til menneskets ernæring

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Human Ernæring

English TitleIntroduction to human nutrition
Tidligst mulig placeringBachelor 1. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
 
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

kun visse hjælpemidler
1. del (1/2 time): uden hjælpemidler. 2. del (2 timer): med hjælpemidler


Beskrivelse af eksamen: Skriftlig multiple choice eksamination på 1/2 time uden hjælpemidler (vægtning 30%). Efterfulgt af 2 timers skriftlig eksamen med hjælpemidler (vægtning 70%).

7-trinsskala, ekstern censur

Eksamensdatoer:
26. januar 2012
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenGodkendt projektrapport
 
BlokplaceringBlok 2
Ugestruktur: A
 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kursusindhold
Kurset opbygges omkring en række forelæsninger og øvelser indenfor følgende emner:

- Introduktion (kursusoversigt, holdinddeling og udlevering af eksamensprojektemner)

- Næringsstoffer: makro- og mikronæringsstoffer: definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, samt fysiologiske funktion

- Næringsstofanbefalinger og kostråd: definition af de danske officielle næringsstofanbefalinger og kostråd

- Madsociologi: sociale og kulturelle aspekter af madens betydninger i menneskers hverdag

- Målemetoder i ernæringsforskning: målemetoder til bestemmelse/vurdering af ernæringsstatus

- Børneernæring: næringsstofbehov og -anbefalinger til børn og unge

- Ernæring i udviklingslande

- Fedme og kostrelaterede sygdomme

- Nutrigenomics: sammenhængen mellem specifikke næringsstoffer, kost, gener og sundhed

- Klinisk ernæring: brugen af kost og næringsstoffer i behandlingen af syge mennesker

Herudover arbejder de studerende på en skriftlig opgave, der tager udgangspunkt i en ernæringsrelateret problemstilling.
 
Undervisningsform
Kurset vil indeholde en blanding af forelæsninger, demonstrationer, øvelser, gruppearbejder, litteratursøgning og rapportskrivning. Projektgrupper vil bestå af ca. 5-6 personer. Der vil blive tilknyttet en projektvejleder til hvert projekt. Projektvejlederen skal godkende problemformuleringen og deltage i to nærmere aftalte møder med projektgruppen.
 
Målbeskrivelse
Kurset henvender sig til 1 års fødevarebachelorer. Kurset er en bred introduktion til forskningsområdet menneskets ernæring. Med dette kursus skal den studerende opnå en basis viden om næringsstoffer, næringsstofanbefalinger, sammenhængen mellem kost og sundhed i raske og syge individer samt metoder til bestemmelse af ernæringsstatus. Den studerende vil endvidere blive introduceret til hvilke sociale og kulturelle faktorer, som påvirker menneskers madvaner.

Kvalifikationer
Når kurset er afsluttet forventes den studerende at kunne:

Viden:
- forstå næringsstoffernes grundlæggende fysiologiske funktion, fordøjelse, absorption og metabolisering
- beskrive de grundlæggende principper for næringsstofanbefalinger og kostråd for det raske individ (barn som voksen) og risikogrupper samt koststrategier ved sygdom
- identificere risikogrupper for enkelte kostrelaterede sygdomme samt for underernæring og fedme
- forstå de grundlæggende principper for enkelte målemetoder anvendt i ernæringsforskning
- beskrive enkelte principper for sociale og kulturelle faktorer, som påvirker menneskers levevaner

Færdigheder:
- gennemføre et teoretisk funderet projektarbejde
- indsamle tilgængelig viden/litteratur om grundlæggende problemstillinger inden for ernæringsområdet
- formidle denne viden skriftligt på en tilfredsstillende måde
 
Litteraturhenvisninger
Geissler and Powers: Human Nutrition. Elsevier Churchill Livingstone, 2010, 12. udgave.
 
Kursusansvarlig
Nanna Roos, nro@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Børneernæring Og International Ernæring, Tlf: 353-32497
Anne Birgitte Raben, ara@life.ku.dk, Institut for Human Ernæring/Fedme og Appetitregulering, Tlf: 353-33653
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger27
teoretiske øvelser35
forberedelse60
projektarbejde80
vejledning2
eksamen3
0

207