270102 Fødevaregrundkursus

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Fødevarevidenskab   85 %
Institut for Human Ernæring   11 %
Fødevareøkonomisk Institut   4 %

English TitleBasic Course in Food Science
Tidligst mulig placeringBachelor 1. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
 
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


uden hjælpemidler

Beskrivelse af eksamen: Projektrapport (de enkelte studerendes bidrag skal fremgå tydeligt) og tilhørende individuel skriftlig multiple choice eksamination på 1 time.

Vægtning: 50% projektrapport (individuel del) 50% individuel skriftlig eksamination (multiple choice).



7-trinsskala, ekstern censur

Eksamensdatoer:
08. november 2011, Datoen gælder afvikling af multiple choice-delen
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenDeltagelse i industriekskursion.
Godkendt problemformulering, disposition og litteraturliste.
Aflevering af projektrapport.

 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: B
 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kursusindhold
Kurset giver et overblik over dansk fødevareproduktion og fødevareforskning samtidig med, at de studerende får kendskab til udvalgte råvarer.

Kurset indledes med en introduktion til kurset og Institut for Fødevarevidenskab.

De fleste uger indledes med eksterne plenumforedrag samt forelæsning eller studiegruppe omkring metodelære (rapportskrivning, præsentation, gruppearbejde etc.). Plenumforedrag vil holdes af væsentlige levnedsmiddelaktører omhandlende et kursusaktuelt emne f.eks. en dansk råvareproducent, den danske fødevarepolitik, forbrugertrends, fødevareforskning og fødevareindustri. Sidstnævnte gøres blandt andet med repræsentanter fra erhvervet (f.eks. Dansk Industri, Landbrugsrådet, Ministeriet for Fødevarer). Plenumforedrag vil normalt være 40 minutter hvortil der udpeges et studenterpanel som får til opgave at forberede og stille uddybende spørgsmål.

Kurset vil indeholde følgende:

1) Introduktion (kursusoversigt, holdinddeling og udlevering af eksamensprojektemner).
2) Råvare (introduktion til dansk mad og ernæring, grundlæggende principper for sensorik samt råvarekvalitet - undervisningen vil være balanceret mellem vegetabilier, mejeriprodukter og kød.
3) Ekskursion (delvis studenterbetaling) til den lokale fødevareindustri i en udvalgt egn.
4) Projektarbejde over bundet projektemne (problemformulering, litteratursøgning og rapportering).
 
Undervisningsform
Kurset vil indeholde en blanding af plenumforelæsninger, paneldiskussioner, ordinære forelæsninger, øvelser, ekskursion, gruppearbejde, litteratursøgning og rapportskrivning. Projektgrupper vil bestå af ca. 4 personer. Der vil blive tilknyttet en projektvejleder til hvert eksamensprojekt. Projektvejlederen skal godkende problemformuleringen og deltage i to nærmere aftalte møder med projektgruppen.
 
Målbeskrivelse
At de studerende bliver i stand til at forstå forudsætningerne for kvalitet af udvalgte råvarer samt får kendskab til forudsætningerne for den danske fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund.
At de studerende får kendskab til grundlæggende principper for fødevareanalyse, udvikling, design og produktion af udvalgte fødevarer i relation til kvalitetsegenskaber såsom sensorisk kvalitet, ernæringsmæssig kvalitet og råvarekvalitet.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
-udvise overblik over dansk industriel fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund
-beskrive de grundlæggende sensoriske metoder (difference tests, descriptive tests and hedonic tests) og deres anvendelse
-beskrive betydningen af produktionsforhold og fysisk-kemisk struktur for kvaliteten af udvalgte vegetabilske og animalske råvarer

Færdigheder:
-gennemføre et teoretisk funderet projektarbejde i samarbejde med medstuderende herunder:
-indsamle tilgængelig viden/litteratur om grundlæggende problemstillinger inden for fødevareområdet
-formidle denne viden skriftligt på videnskabeligt korrekt måde
 
Kursusansvarlig
Søren Balling Engelsen, se@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 353-33205
Mikael Agerlin Petersen, map@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 353-33243
Birthe P Møller Jespersen, bm@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 353-33507
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger56
praktiske øvelser8
forberedelse50
eksamen8
ekskursioner30
projektarbejde44
vejledning10

206