Ansvarligt institut | Institut for Fødevarevidenskab
85 % Institut for Human Ernæring 11 % Fødevareøkonomisk Institut 4 % | ||||||||||||||||||
English Title | Basic Course in Food Science | ||||||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 1. år | ||||||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus | ||||||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve uden hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: Projektrapport (de enkelte studerendes bidrag skal fremgå tydeligt) og tilhørende individuel skriftlig multiple choice eksamination på 1 time. Vægtning: 50% projektrapport (individuel del) 50% individuel skriftlig eksamination (multiple choice). 7-trinsskala, ekstern censur Eksamensdatoer: 08. november 2011, Datoen gælder afvikling af multiple choice-delen | ||||||||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Deltagelse i industriekskursion. Godkendt problemformulering, disposition og litteraturliste. Aflevering af projektrapport. | ||||||||||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: B | ||||||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen | ||||||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||||||
Kurset giver et overblik over dansk fødevareproduktion og fødevareforskning samtidig med, at de studerende får kendskab til udvalgte råvarer. Kurset indledes med en introduktion til kurset og Institut for Fødevarevidenskab. De fleste uger indledes med eksterne plenumforedrag samt forelæsning eller studiegruppe omkring metodelære (rapportskrivning, præsentation, gruppearbejde etc.). Plenumforedrag vil holdes af væsentlige levnedsmiddelaktører omhandlende et kursusaktuelt emne f.eks. en dansk råvareproducent, den danske fødevarepolitik, forbrugertrends, fødevareforskning og fødevareindustri. Sidstnævnte gøres blandt andet med repræsentanter fra erhvervet (f.eks. Dansk Industri, Landbrugsrådet, Ministeriet for Fødevarer). Plenumforedrag vil normalt være 40 minutter hvortil der udpeges et studenterpanel som får til opgave at forberede og stille uddybende spørgsmål. Kurset vil indeholde følgende: 1) Introduktion (kursusoversigt, holdinddeling og udlevering af eksamensprojektemner). 2) Råvare (introduktion til dansk mad og ernæring, grundlæggende principper for sensorik samt råvarekvalitet - undervisningen vil være balanceret mellem vegetabilier, mejeriprodukter og kød. 3) Ekskursion (delvis studenterbetaling) til den lokale fødevareindustri i en udvalgt egn. 4) Projektarbejde over bundet projektemne (problemformulering, litteratursøgning og rapportering). | |||||||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||||||
Kurset vil indeholde en blanding af plenumforelæsninger, paneldiskussioner, ordinære forelæsninger, øvelser, ekskursion, gruppearbejde, litteratursøgning og rapportskrivning. Projektgrupper vil bestå af ca. 4 personer. Der vil blive tilknyttet en projektvejleder til hvert eksamensprojekt. Projektvejlederen skal godkende problemformuleringen og deltage i to nærmere aftalte møder med projektgruppen. | |||||||||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||||||||
At de studerende bliver i stand til at forstå forudsætningerne for kvalitet af udvalgte råvarer samt får kendskab til forudsætningerne for den danske fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund. At de studerende får kendskab til grundlæggende principper for fødevareanalyse, udvikling, design og produktion af udvalgte fødevarer i relation til kvalitetsegenskaber såsom sensorisk kvalitet, ernæringsmæssig kvalitet og råvarekvalitet. Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne: Viden: -udvise overblik over dansk industriel fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund -beskrive de grundlæggende sensoriske metoder (difference tests, descriptive tests and hedonic tests) og deres anvendelse -beskrive betydningen af produktionsforhold og fysisk-kemisk struktur for kvaliteten af udvalgte vegetabilske og animalske råvarer Færdigheder: -gennemføre et teoretisk funderet projektarbejde i samarbejde med medstuderende herunder: -indsamle tilgængelig viden/litteratur om grundlæggende problemstillinger inden for fødevareområdet -formidle denne viden skriftligt på videnskabeligt korrekt måde | |||||||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||||||
Søren Balling Engelsen, se@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 353-33205 Mikael Agerlin Petersen, map@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 353-33243 Birthe P Møller Jespersen, bm@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevarekvalitet og - Teknologi, Tlf: 353-33507 | |||||||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||