270102 Basic Course in Food Science

Details
Responsible DepartmentDepartment of Food Science   85 %
Department of Human Nutrition   11 %
Institute of Food and Resource Economics   4 %

Earliest Possible YearBSc. 1 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
 
Level of CourseBSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


No aid allowed

Description of Examination: Projektrapport (de enkelte studerendes bidrag skal fremgå tydeligt) og tilhørende individuel skriftlig multiple choice eksamination på 1 time.

Weight: 50% projektrapport (individuel del) 50% individuel skriftlig eksamination (multiple choice).



7-point scale, external examiner

Dates of Exam:
08 November 2011
 
Requirement for Attending ExamDeltagelse i industriekskursion.
Godkendt problemformulering, disposition og litteraturliste.
Aflevering af projektrapport.

 
Block PlacementBlok 1
Week Structure: B
 
Language of InstructionDanish
 
RestrictionsIngen
 
Course Content
Kurset giver et overblik over dansk fødevareproduktion og fødevareforskning samtidig med, at de studerende får kendskab til udvalgte råvarer.

Kurset indledes med en introduktion til kurset og Institut for Fødevarevidenskab.

De fleste uger indledes med eksterne plenumforedrag samt forelæsning eller studiegruppe omkring metodelære (rapportskrivning, præsentation, gruppearbejde etc.). Plenumforedrag vil holdes af væsentlige levnedsmiddelaktører omhandlende et kursusaktuelt emne f.eks. en dansk råvareproducent, den danske fødevarepolitik, forbrugertrends, fødevareforskning og fødevareindustri. Sidstnævnte gøres blandt andet med repræsentanter fra erhvervet (f.eks. Dansk Industri, Landbrugsrådet, Ministeriet for Fødevarer). Plenumforedrag vil normalt være 40 minutter hvortil der udpeges et studenterpanel som får til opgave at forberede og stille uddybende spørgsmål.

Kurset vil indeholde følgende:

1) Introduktion (kursusoversigt, holdinddeling og udlevering af eksamensprojektemner).
2) Råvare (introduktion til dansk mad og ernæring, grundlæggende principper for sensorik samt råvarekvalitet - undervisningen vil være balanceret mellem vegetabilier, mejeriprodukter og kød.
3) Ekskursion (delvis studenterbetaling) til den lokale fødevareindustri i en udvalgt egn.
4) Projektarbejde over bundet projektemne (problemformulering, litteratursøgning og rapportering).
 
Teaching and learning Methods
Kurset vil indeholde en blanding af plenumforelæsninger, paneldiskussioner, ordinære forelæsninger, øvelser, ekskursion, gruppearbejde, litteratursøgning og rapportskrivning. Projektgrupper vil bestå af ca. 4 personer. Der vil blive tilknyttet en projektvejleder til hvert eksamensprojekt. Projektvejlederen skal godkende problemformuleringen og deltage i to nærmere aftalte møder med projektgruppen.
 
Learning Outcome
At de studerende bliver i stand til at forstå forudsætningerne for kvalitet af udvalgte råvarer samt får kendskab til forudsætningerne for den danske fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund.
At de studerende får kendskab til grundlæggende principper for fødevareanalyse, udvikling, design og produktion af udvalgte fødevarer i relation til kvalitetsegenskaber såsom sensorisk kvalitet, ernæringsmæssig kvalitet og råvarekvalitet.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:
Viden:
-udvise overblik over dansk industriel fødevareproduktion og dens samspil med det øvrige samfund
-beskrive de grundlæggende sensoriske metoder (difference tests, descriptive tests and hedonic tests) og deres anvendelse
-beskrive betydningen af produktionsforhold og fysisk-kemisk struktur for kvaliteten af udvalgte vegetabilske og animalske råvarer

Færdigheder:
-gennemføre et teoretisk funderet projektarbejde i samarbejde med medstuderende herunder:
-indsamle tilgængelig viden/litteratur om grundlæggende problemstillinger inden for fødevareområdet
-formidle denne viden skriftligt på videnskabeligt korrekt måde
 
Course Coordinator
Søren Balling Engelsen, se@life.ku.dk, Department of Food Science/Quality and Technology, Phone: 353-33205
Mikael Agerlin Petersen, map@life.ku.dk, Department of Food Science/Quality and Technology, Phone: 353-33243
Birthe P Møller Jespersen, bm@life.ku.dk, Department of Food Science/Quality and Technology, Phone: 353-33507
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Work Load
lectures56
practicals8
preparation50
examination8
Excursions30
project work44
supervision10

206