Ansvarligt institut | Fødevareøkonomisk Institut | ||||||||||||||
English Title | Economic Management and Decision Tools | ||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 2. år | ||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Fælleskursus | ||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen mundtlig eksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamen i pensum med udgangspunkt i projektarbejdet Vægtning: 100% 7-trinsskala, intern censur | ||||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Det gruppebaserede projektarbejde skal gennemføres og godkendes | ||||||||||||||
Rammer for Undervisning | Forelæsninger understøttet af mange øvelser med case- og gruppebaseret projektarbejde. | ||||||||||||||
Blokplacering | Blok 2 Ugestruktur: A | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen | ||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Kurset omfatter introduktion til: - grundlæggende regnskabsforståelse (resultatsopgørelse, likviditet og balance) - regnskabsanalyse (fx økonomiske nøgletal samt deres informationsværdi og validitet) - ekstern økonomiinformation til forskellige interessenter (regnskabspraksis i landbruget) - styring og opfølgningpå lønsomheden af virksomhedens forskellige aktiviteter (produkter, kunder m.m.) - forskellige omkostningsbegreber og deres betydning for styring af ressourcer, omkostninger, lønsomhed og effektivitet - budgettering og budgetkontrol som planlægnings- og opfølgningsværktøj - budgetteringens tekniske og organisatoriske aspekter (fx budgetteringsprincipper og procedure) - håndtering af usikkerhed i økonomistyringen (følsomhedsberegninger, nulpunktsberegninger, finansielt beredskab mv.) - udarbejdelse af investringskalkuler - økonomistyringens særlige implementeringsproblemer (fx motivation, aktualitet, beslutningsrelevans) - krav til fremtidens økonomistyring (fx fokus på bløde værdier, innovation og værdiskabelse, decentralisering) - integreret økonomi- og ressourcestyring (fx Balanced Scorecard) | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Kursets forelæsninger understøttes af øvelser og praktisk casearbejde, hvor de studerende får mulighed for aktivt at arbejde med de gennemgåede metoder og problemstillinger. Metoderne og problemstillinger relateres til jordbrugets særlige forhold såvel som andre virksomhedstyper. En række af de tilgængelige økonomistyringsværktøjer vil blive inddraget i casearbejdet. I de sidste to uger af kursusforløbet arbejdes der med et gruppebaseret Økonomistyringsprojekt, der vil danne udgangspunkt for den mundtlige eksamen. | |||||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||||
Kursets hovedmålsætning er at kvalificere den studerende til at kunne tage aktiv del i virksomhedens økonomiske planlægning og kontrol. Kurset er dels et introduktionskursus, der tilbydes til alle studieretninger på LIFE, dels et forudsætningsfag for det videregående kursus i strategi og ledelse i jordbruget. Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne: Viden: . Opnå grundlæggende forståelse for indholdet i en resutatsopgørelse, likviditetsbeskrivelse og balance. . Beskrive de forskellige regnskabssystemer og -principper . Opnå kendskab til brugernes styringsopgaver, informationsbehov og tilhørende analyseværktøjer. . Opnå kendskab til koblingen mellem produktions- og økonomistyring. . Opnå kendskab til specifikke kalkule- og budgetteringsværktøjer og deres formål. . Kunne anvende såvel finansielle som ikke-finansielle nøgletal som styrings- og kontrolværktøj. . Have indblik i forudsætningerne for effektiv implementering af økonomistyringssystemer. Færdigheder: . Gennemføre en regnskabsanalyse . Optimere produktionen . Gennemføre lønsomheds- og omkostningsstyring. . Udarbejde investeringskalkuler og ydelsesprofiler på lån . Udarbejde et totalbudget for virksomheden . Udarbejde følsomheds- og nulpunktsberegninger . Gennemføre budgetkontrol Kompetencer: . Vurdere budgetdatas validitet og virkningen på budgetforudsætninger og . Vurdere virksomhedens aktivitets- og kapacitetsplanlægning . Vurdere virksomhedens kapitalbehov . Vurdere alternative investeringsforslag . Vurdere alternative forslag til finansiering . Analysere og vurdere budgetsystemet som ledelses- og delegeringsværktøj | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Der vil blive orienteret om dette ved kursusstart | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Mogens Lund, mogens@foi.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Faggruppe for Produktion og Teknologi, Tlf: 353-36874 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn V | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||