Ansvarligt institut | Institut for Veterinær Sygdomsbiologi | ||||||||||||
English Title | Poultry Diseases | ||||||||||||
Tidligst mulig placering | Kandidat 1.år til Kandidat 2. år | ||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||
Pointværdi | 3 (ECTS) | ||||||||||||
Kursustype | Kandidatkursus | ||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen mundtlig eksamen Praktisk eksamen uden hjælpemidler Beskrivelse af eksamen: På baggrund af en udleveret amamnese gennemføres en obduktion, hvis resultater sammenholdes med anamnesen. Mulig ætiologi og patogenese diskuteres ligesom differential diagnose, prognose, behandling og profylakse gennemgås. Eksamenstilmelding sker på grundlag af øvelsesplan i den blok, hvor man tildeles øvelser. bestået/ikke bestået, ekstern censur | ||||||||||||
Rammer for Undervisning | Forelæsninger og Case gennemgange ligger om eftermiddagen. Øvelser ligger om formiddagen. | ||||||||||||
Blokplacering | Blok 1 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur, Placering i blokken efter særlig plan Blok 2 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur, Placering i blokken efter særlig plan Blok 3 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur, Placering i blokken efter særlig plan Blok 4 Ugestruktur: Udenfor ugestruktur, Placering i blokken efter særlig plan Øvelser sker efter særlig plan. Kurset har teoretisk undervisning blok 1 og 2, herefter tildeles øvelser i blok 3, 4, 1 eller 2. Kursustilmelding sker ved kursets start. | ||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | 300034 Deltagere bør følge faget speciel patologi | ||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen. Forbeholdt veterinærstuderende. | ||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||
Undervisningen omfatter produktionens opbygning, velfærds problematikker, relevant lovgivning, miljø- og ernæringsbetingede sygdomme, infektionssygdomme og organlidelser hos erhvervsfjerkræ, herunder specielt høns, kalkuner, ænder og gæs. Undervisningen omfatter endvidere bekæmpelses- og forebyggelsesstrategier, implementering og kontrol af biosecurity og kvalitetsstyring. | |||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||
Forelæsninger/teoretiske cases samt et praktisk øvelseskursus,hvor sektionsteknik samt tolkning af sektionsfund er de centrale elementer. | |||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||
Hovedformål er at give teoretisk og praktisk indførelse i forhold, der afspejler væsentlige arbejdsopgaver for dyrlæger herunder, fjerkræproduktionens infrastruktur, velfærd, relevant lovgivning, miljø- og ernæringsbetingede sygdomme, infektionssygdomme og organlidelser hos erhvervsfjerkræ,specielt hos høns, kalkuner, ænder og gæs. Hertil kommer endvidere bekæmpelses- og forebyggelsesstrategier, implementering og kontrol af biosecurity og kvalitetsstyring. Når kurset er færdigt forventes den at studerende at kunne: Viden: - Redegøre for de væsentligste fjerkræsygdomme mht. ætiologi, epidemiologi, patogenese, klinik, patologi, diagnostik, behandling og profylakse - Redegøre for de kødkontrolmæssige aspekter af observerede sektionsfund - Redegøre for populationens betydning i forhold til sygdomsudvikling og immunprofylakse - Beskrive produktionsformers betydning i forhold til velfærd, sygdom, opdræt, sygdomsforebyggelse, sygdomsbekæmpelse, kvalitetssikringsprogrammer og zoonoseforebyggelse i fjerkræhold. Færdigheder: - Anvende metoder, principper og begreber inden for fjerkræsygdomme til at evaluere kliniske observationer og sektionsfund og ud fra disse og tilhørende, laboratoriefund og epidemiologiske data, foretage diagnosticering af sygdomme og udføre rådgivning, herunder opstille forslag til problemløsninger. Kompetencer: - Udtrykke sig i et fagsprog i relevante faglige sammenhænge. - Selvstændigt at kunne foretage analyse og syntese m.h.p. udarbejdelse af forslag til terapi og profylakse i relation til væsentlige fjerkræsygdomme. | |||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||
M.Pattison, P.F. McMullin, J.M. Bradbury, D.J. Alexander: Poultry Diseases, 6th edition, 2008 Y. M. Saif et al.: Diseases of Poultry, 11th edition, 2003 C.J.Randall: A Colour Atlas of Diseases and Disorders of the Domestic Fowl and Turkey, 2nd edition, Wolfe Publishing Ltd, London, 1991 C.J.Randall and R.L.Reece: Colour Atlas of Avian Histopathology, 1996 D.E.Swayne et al.: A Laboratory Manual for the Isolation and Identification of Avian Pathogens, 4th Ed., 1998. A.A.A.P., Univ. Pennsylvania | |||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||
Jens Peter Christensen, jpc@life.ku.dk, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi, Tlf: 353-32748 | |||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||
Studienævn V | |||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||
| |||||||||||||