300070 Herd health and public health

Details
Responsible DepartmentDepartment of Large Animal Sciences   48 %
Department of Veterinary Disease Biology   48 %
Department of Basic Animal and Veterinary Sciences   4 %

Earliest Possible YearBSc. 3 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
 
Level of CourseBSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

All aids allowed

Description of Examination: Beskrivelse af eksamen: Eksamen består af 75 multiple choice (MC) opgaver. Eksamens varighed er 3 timer. .20 MC opgaver i produktions- og sundhedsstyring med særlig vægt på kvæg, svin, fisk og fjerkræ og i mindre grad mink .15 MC opgaver i samspil mellem miljøhygiejne, husdyrproduktion og folkesundhed .20 MC opgaver i sygdomme hos svin .20 MC opgaver i sygdomme hos fisk

Weight: Ved karaktergivning vægtes alle MC-opgaver lige. For at bestå eksamen skal mindst 60 % af svarerne være korrekte i hver af de 4 MC-kategorier. 7-trinsskala. Intern censur.



7-point scale, internal examiner
 
Organisation of TeachingForelæsninger, teoretiske øvelser bl.a. i form af case-baserede seminarer, ekskursioner. Udbydes første gang 2011/2012
 
Block PlacementBlok 3
Week Structure: A, Ugestruktur ikke endelig
 
Language of InstructionDanish
 
Optional Prerequisites300063 
300068 
300064 
300065 
 
RestrictionsIngen. Forbeholdt veterinærstuderende.
 
Course Content
Kurset indeholder fire overordnede emneområder:

. Kædebetragtninger vedrørende miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed herunder risikoanalyse, kvalitetsstyring, antibiotika resistens, globalisering, stald-, foder- og vand- hygiejne samt affaldshåndtering (1,5 ECTS)

. Produktions- og sundhedsstyring herunder basal besætningsanalyse, økonomi og repro-duktionsanalyse med særlig fokus på kvæg (herunder AMS og sundhedsindikatorer), fjerkræ og i mindre grad mink (2.0 ECTS)

. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, patogenese, diagnostik, -terapi, profylakse og hygiejniske aspekter i relation til svin (2.0 ECTS)

. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi, - profylakse og miljøforhold i relation til fisk (2.0 ECTS)
 
Teaching and learning Methods
Undervisningen gennemføres primært som forelæsninger og teoretiske øvelser i hold af 180 studerende. Herved møder de studerende undervisere fra de involverede fagområder, og inspireres til teoretiske studier af det brede pensum. Ekskursion anvendes til at motivere og demonstrere principper i undervisningen. Syntese og praktisk anvendelse af de opnåede kompetencer sker på kandidatdelen bl.a. i kurset 23B Praktisk besætningsrådgivning og kødkontrol.
 
Learning Outcome
Kursets formål er at give de studerende basale forudsætninger for at varetage funktionen som besætnings- og embedsdyrlæge. Basal produktions- og sundhedsstyring dækkes for produktionsdyrsarterne kvæg, svin, fisk, fjerkræ og mink. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og -profylakse vil blive dækket indenfor svin og fisk.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
. Beskrive de vigtigste metoder til og principper for sundhedsstyring hos kvæg, svin, fisk, fjerkræ, og mink
. Beskrive relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed.
. Beskrive de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme hos svin og fisk

Færdigheder:
. Anvende simple kvantitative og kvalitative metoder til analyse af besætningers produktion og sundhed vha
. Tolke simple analyser af besætningsdata
. Anvende basale sundhedsøkonomiske metoder
. Vurdere miljøhygiejniske aspekter og risici i samspillet mellem husdyrproduktion, fødevaresikkerhed og folkesundhed.

Kompetencer:
. Forholde sig til de komplekse afvejninger af sundhed, velfærd og produktionsøkonomi i husdyrbesætninger

. Forholde sig til dyrlægens rolle som embedsmand indenfor fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed

 
Course Literature
Buchmann, K. & Pedersen, K (2009) Fish Diseases. BioFolia, Frederiksberg, Denmark
D.J. Taylor (2006) Pig Diseases
 
Course Coordinator
Jens Peter Nielsen, jpni@life.ku.dk, Department of Large Animal Sciences/Production and Health, Phone: 353-33583
 
Study Board
Study Committee V
 
Work Load
lectures64
theoretical exercises11
preparation120
examination3
Excursions8

206