Ansvarligt institut | Institut for Veterinær Sygdomsbiologi | ||||||||||||||
English Title | Microbial and Chemical Food Safety | ||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Master udd. (efteruddannelse) | ||||||||||||||
Varighed | Udenfor blokstruktur | ||||||||||||||
Pointværdi | 9 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Master udd. (efteruddannelse) | ||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Bedømmelse af projektrapport 7-trinsskala, intern censur | ||||||||||||||
Forudsætninger for indstilling til eksamen | Udarbejdelse af projektrapport som bedømmes (se eksamen) | ||||||||||||||
Rammer for Undervisning | Kurset afholdes oktober-december 2011 Undervisningsformen er forelæsninger, diskussioner og casearbejde ved to samlinger og selvstudie af udleveret materiale og lærebog (kemisk del) samt projektarbejde udenfor samlingerne. | ||||||||||||||
Blokplacering | Udenfor blokstruktur Ugestruktur: Udenfor ugestruktur | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Der vil på kurset være to samlinger på LIFE. I den første samling (3 dage) undervises i fødevarebårne patogene bakterier og vira med fokus på at opnå en detaljeret biologisk indsigt i disse organismer. Med baggrund i biologien forklares forekomst, spredning og transmission af de patogene bakterier i fødekæden fra jord til bord. Ved gennemgang af cases vil det blive illustreret, hvordan forarbejdning, opbevaring (producent/detaille/forbruger) influerer på den mikribiologiske flora, og hvordan nye nicher for patogene baktereier opstår, når produktionsforhold ændres. Den nyeste viden omkring hvilke virulensfaktorer de patogene bakterer anvender til at fremkalde sygdom hos forbrugeren vil blive præsenteret. I anden samling (2 dage) vil vi dikutere de udfordringer globaliseringen medfører for fødevaresikkerheden. Her ligger den kemiske del af kurset også og vil behandle, kemisk forurening af fødevarer, toksikologiske testmetoder, lovgivning, vedr. tilsætnings-stoffer og restkoncentrationer; riskoanalyse og -håndtering. Der vil blive taget udgangspunkt i den Europæiske Fødevaresikkerhedsorganisation EFSA's aktiviteter med enkelte udsyn til bl.a. forholdene i USA som udmøntet af FDA. Der vil efter anden samling blive lejlighed til at deltage i en e-lærings aktivitet på nettet med fokus på den kemiske del af kurset. | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Forelæsninger, diskussioner og cases i forbindelse med tor samlinger på LIFE. E-læring som opfølgning på den kemiske face-to-face undervisning. Derudover er der selvstudie af udleveret skriftligt materiale, samt projektarbejde indenfor kursets overordnede problemstillinger. Afslutningsvis afleveres en projektbeskrivelse. | |||||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||||
Målbeskrivelse Formålet med kurset er at give de studerende en grundig indsigt i fødevare-bårne patogene bakeriers biologi samt indsigt i kemisk forurening af fødevarer med henblik på at kunne forstå og opstille principper for forebyggelse og kontrol af mikrobiologisk og kemisk forårsagede trusler mod fødevaresikkerheden. Viden . Udvise overblik over biologiske karakteristika for betydningsfulde fødevarebårne patogene bakterier og vira . Beskrive de mekanismer fødevarebårne bakterier anvender til at forårsage sygdom . Udvise overblik over hvilke grupper af stoffer der er af generel betydning for vores kemiske fødevaresikkerhed . Beskrive de generelle mekanismer bag optag, fordeling, metabolisme og udskillelse samt en række vigtige virkningsmekanismer . Reflektere over hvilke udfordringer globaliseringen vil have for den kemiske og mikrobiologisk føevaresikkerhed Færdigheder . Forklare over hvordan fødevarer forurenes med patogene bakterier eller potentielt giftige kemiske stoffer i et "fra jord til bord" perspektiv . Analysere konkrete tilfælde af fødevarebåren sygdom af mikrobiologisk eller kemisk oprindelse med henblik på at opstille kriterier der kan forbedre fødevaresikkerheden Kompetencer . Evaluere tiltag der kan influere på den mikrobiologiske og kemiske fødevaresikkerhed. | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Der udleveres kompendium indeholdende relevant skriftligt materiale indefor kursets fagområde. | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Dorte Frees, df@life.ku.dk, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi, Tlf: 353-32719 | |||||||||||||||
Deltagerbetaling | |||||||||||||||
16.250 Dkr | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn LSN | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||