LLEA10274 Fødevaremikrobiologi

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Fødevarevidenskab   50 %
Institut for Veterinær Sygdomsbiologi   50 %

English TitleFood Microbiology
Tidligst mulig placeringBachelor 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
 
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Individuel mundtlig eksamen, som tager udgangspunkt i et af flere udleverede eksamensspørgsmål. Alle emner, som er gennemgået i undervisningen kan inddrages i eksaminationen efter behov.

Vægtning: 100 %



7-trinsskala, intern censur
 
Rammer for UndervisningForelæsninger, cases og laboratorieøvelser i normal blokstruktur
 
BlokplaceringBlok 4
Ugestruktur: A
indenfor blokstruktur

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerLBIF10141 
 
Begrænset deltagerantalIngen
 
Kursusindhold
Kurset vil belyse epidemiologi og signifikans af fødevarebårne sygdomme med en grundig gennemgang af de vigtigste fødevarebårne humanpatogene bakterier, samt specifikke lovkrav. Udover sygdomsfremkaldende organismer vil mikrobiologisk kvalitetsforringelse og fordærv blive beskrevet, herunder konservering og
mikrobiologi i forarbejdede fødevarer, ligesom værktøjer til styring af mikrobiologisk kvalitet, f.eks. HACCP, vil blive introduceret. Fermentering og brug af starterkulturer har stor betydning for både sikkerheden og kvaliteten af mange fødevarer, og da fermenterede fødevarer som f.eks. ost, øl og vin også har stor økonomisk betydning, vil særlige problemstillinger ved produktion af fermenterede produkter blive gennemgået. I de senere år har der været en stigende interesse for brugen af mikroorganismer til at forbedre menneskers sundhedstilstand, og brugen af disse såkaldte probiotiske kulturer vil også blive berørt.

Ved øvelserne indøves: Mikrobiologisk undersøgelse af levnedsmidler med henblik på prøveudtag fra fødevarer, isolering og identifikation af "typiske" bakterier, gær og skimmelsvampe, kimtalsvurderinger fra fødevarer og påvisning af udvalgte patogene bakterier. Derudover undersøges naturlige antimikrobielle stoffer, og interaktioner imellem forskellige typer af mikroorganismer, f.eks. i forbindelse med spontane fermenteringer. Ydermere introduceres såkaldt dyrkningsfrie analysemetoder, og brugen af bioinformatik.
 
Undervisningsform
Undervisningen tilrettelægges efter udvalgte emner, hvor hvert emne behandles i forelæsningsform. Når det skønnes at give en forøget indsigt, tillige i case-studier, og praktisk laboratoriearbejde. Eksamensspørgsmål til mundtlig eksamen offentliggøres før eksamen, så så studerende ved selvstudium kan afgøre om de har tilegnet sig stoffet. Derudover tænkes IT integreret i undervisningen ved en introduktion til bioinformatik, der i praksis udføres som et samspil imellem laboratoriearbejde og holdundervisning ved PC.
 
Målbeskrivelse
Målbeskrivelse
De studerende skal opnå et basalt kendskab til mikroorganismer og tilknyttede mikrobiologiske teknikker (herunder molekylærbiologiske teknikker), med henblik på at undersøge og vurdere fødevarer ud fra mikrobiologiske kriterier. Overordnet skal de studerende opnå en forståelse for hvorfor mikroorganismer optræder i vores fødevarer, og hvordan deres tilstedeværelse kan styres. Kurset omhandler både negative aspekter som fordærv og patogene organismer, og positive aspekter som f.eks. fermentering

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
-Beskrive taxonomiske metoder til opdeling af mikroorganismer
-Beskrive mikroorganismers vækst og hvorledes væksten kontrolleres i fødevarer.
-Beskrive forekomst og betydning af udvalgte patogene mikroorganismer.
-Beskrive gavnlige effekter af mikroorganismer i fødevarer.
-Have kendskab til HACCP som værktøj til styring af mikrobiologisk kvalitet.

Færdigheder:
-Kunne arbejde forsvarligt i et mikrobiologisk laboratorium.
-Anvende IT, herunder basale bioinformatiske værktøjer.

Kompetencer:
-Vurdere hvorledes tilstedeværelsen af mikroorganismer vil påvirke en fødevareproduktion.
-Vurdere hvordan forekomst eller vækst af en uønsket mikroorganisme kan kontrolleres.
-Vurdere om tilsætning af mikroorganismer vil kunne løfte kvaliteten af en fødevare.
 
Kursusansvarlig
Henrik Siegumfeldt, hsi@life.ku.dk, Institut for Fødevarevidenskab/Fødevaremikrobiologi, Tlf: 353-33286
Jørgen Leisner, jjl@life.ku.dk, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi, Tlf: 353-32768
 
Studienævn
Studienævn LSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger52
praktiske øvelser36
teoretiske øvelser60
vejledning5
forberedelse52
eksamen1

206