LLEA10286 Clinical practice incl. stress communication

Details
Responsible DepartmentDepartment of Human Nutrition

Earliest Possible YearMSc. 2 year
DurationOne block
 
Credits15 (ECTS)
 
Level of CourseMSc
 
ExaminationContinuous Assessment

oral examination

Practical Examination


All aids allowed

Description of Examination: Mundtlig eksamen baseret på forelæggelse af foredrag om godkendt emne efter hver af de 3 periodeforløb. Alle 3 skal bestås.

Weight: Bedømmelse af projekt-foredrag samt kompetencevurdering på praktikstedet.



pass/fail, internal examiner
 
Requirement for Attending Exam80% aktiv deltagelse i det kliniske arbejde.
 
Organisation of Teaching3 gange 3 ugers praktisk vejledning på hospital kombineret med teoretisk undervisning forelæsning og opgaver
 
Block PlacementBlok 1
Week Structure: A

Blok 1
Week Structure: B
 
Language of InstructionDanish
 
Optional PrerequisitesLLEK10200 
 
RestrictionsMax. 20
 
Course Content
Den kliniske praksis er inddelt i 3 perioder.
I Periode 1 udfører den studerende selv screening og kostanamnese, under supervision af klinisk diætist.
I Periode 2 er den studerende med overlæge på stuegang for at opnå praktisk erfaring med samspillet mellem sygdomslære, ernæring og den konkrete patientsituation, opleve hvilken rolle ernæring spiller for de samlede beslutninger under sygdomsforløbet og fornemme arbejdsgangen på en kliniks afdeling. Oplevelser og problemer diskuteres i plenum i forbindelse med de teoretiske forelæsninger om eftermiddagen. Desuden træner den studerende i ernæringsterapi under ophold på en afdeling, hvor næsten alle patienter ernæres via sonde eller blodet (intravenøst), f.eks. på en intensiv afdeling. Den studerende udfører beregninger under supervision af personalet (læger og sygeplejersker). Der følges op på erfaringerne i forbindelse med de teoretiske forelæsninger om eftermiddagen.
I Periode 3 trænes stress kommunikation ved at den studerende tilknyttes et antal patienter med kræft, og følger op på egne instruktioner gennem gentagne kontakter. Der skal opnås erfaringer med manglende efterlevelse af råd og vejledning, da patienternes opmærksomhed er meget svær at holde fangen (stress-kommunikation). Eftermiddagsforelæsningerne holdes med fokus på stress kommunikation.
 
Teaching and learning Methods
3 gange 3 ugers klinisk praksis på forskellige hospitalsafdelinger. Første del koncentreres om screening og kostanamnese - anden del om ernæringsterapi - tredje del om kommunikation med syge (stressede) om ernæring (anamnese og behandling). Formiddagene afvikles på sengeafdeling eller ambulatorium. 2-3 eftermiddage om ugen forelæsning på Rigshospitalet. Hvert forløb afsluttes med en eksamen/tentamen, hvor den studerende holder foredrag for de medstuderende, lærer og censor indenfor godkendt emne med relation til den seneste del af kurset.
 
Learning Outcome
Kurset giver kompetencer til at anvende teorien i klinisk praksis. Der forudsættes derfor en betydelig teoretisk viden om sygdomslære, ernæringsprincipper og ernæringsterapi.

Viden
- beskrive og udføre screening for underernæring
- beskrive og gennemføre kostinterview
- beskrive og udfærdige kostplan med kost, sondeernæring og intravenøs ernæring
- beskrive og udføre kostinstruktion af patienter
- reflektere over kommunikationsproblemer i dialogen med kritisk syge patienter
- udvise overblik over funktion og struktur på hospitalsafdelinger af forskellig type
- udvise kendskab til skrevne og uskrevne regler for adfærd på et hospital, herunder påklædning.

Færdigheder
- kommunikere tværfagligt om patienter
- skabe god kontakt til somatiske patienter, gennemføre en dialog med disse, samt trænge igennem et mentalt forsvar
- vurdere en patientsituation med henblik på valg af de mest hensigtsmæssige metoder til ernæringsterapi
- Definere indikationer for sondeernæring og intravenøs ernæring samt kombinationer af disse og mad
- Reflektere over mulighederne for at dække behov for protein og energi ved
kombinationer af administrationsformer
- Beregne ernæringsbehov hos patienter under stressmetaboliske betingelser
- formidle ernæringsrelaterede budskaber i dialogen med andre faggrupper, herunder diætister og læger
- kunne udføre i praksis procedurer omkring kost og ernæring

Kompetencer
- Sammenligne resultaterne af forskellige beregningsmetoder for ernæringsbehov
- Afveje styrker og svagheder ved forskellige løsningsmodeller hos den
enkelte patient
- Evne at forklare løsninger for patienter og personale i hospitalsafdelinger
- Analysere løsningsmodellers sikkerhed for patienten i forhold til eksisterende viden
- Diskutere forskellige løsningsmodeller i forhold til behov for ny viden
- Selvstændigt at kunne udforme og iværksætte ernæringsterapi hos den
enkelte patient
- samarbejde i en klinisk hverdag på en hospitalsafdeling, både i relation til patienter og andre samarbejdspartnere.
- tage ansvar for ernæringsterapi og håndtere uventede situationer.
- diskutere ernæringsrelaterede problemer med andre fagprofessionelle, og kunne håndtere at det ikke altid er egen opfattelse, der slår igennem.
- bedømme den kommunikative kvalitet af en dialog med patient
 
Course Literature
Der udleveres kopier af vejledninger og specialafsnit fra opslagsværker.
 
Course Coordinator
Jens Rikardt Andersen, jra@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Clinical Nutrition, Phone: 353-32504
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Work Load
lectures27
theoretical exercises81
practicals144
project work60
preparation91
examination9

412