LLEB10265 Introduction to human nutrition

Details
Responsible DepartmentDepartment of Human Nutrition

Earliest Possible YearBSc. 1 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
 
Level of CourseBSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

Some Aid allowed

Description of Examination: Skriftlig multiple choice eksamination på 1/2 time uden hjælpemidler (vægtning 30%). Efterfulgt af 2 timers skriftlig eksamen med hjælpemidler (vægtning 70%).

7-point scale, external examiner

Dates of Exam:
26 January 2012
 
Requirement for Attending ExamGodkendt projektrapport
 
Block PlacementBlok 2
Week Structure: A
 
Language of InstructionDanish
 
RestrictionsIngen
 
Course Content
Kurset opbygges omkring en række forelæsninger og øvelser indenfor følgende emner:

- Introduktion (kursusoversigt, holdinddeling og udlevering af eksamensprojektemner)

- Næringsstoffer: makro- og mikronæringsstoffer: definitioner, klassifikationer, kemisk struktur, samt fysiologiske funktion

- Næringsstofanbefalinger og kostråd: definition af de danske officielle næringsstofanbefalinger og kostråd

- Madsociologi: sociale og kulturelle aspekter af madens betydninger i menneskers hverdag

- Målemetoder i ernæringsforskning: målemetoder til bestemmelse/vurdering af ernæringsstatus

- Børneernæring: næringsstofbehov og -anbefalinger til børn og unge

- Ernæring i udviklingslande

- Fedme og kostrelaterede sygdomme

- Nutrigenomics: sammenhængen mellem specifikke næringsstoffer, kost, gener og sundhed

- Klinisk ernæring: brugen af kost og næringsstoffer i behandlingen af syge mennesker

Herudover arbejder de studerende på en skriftlig opgave, der tager udgangspunkt i en ernæringsrelateret problemstilling.
 
Teaching and learning Methods
Kurset vil indeholde en blanding af forelæsninger, demonstrationer, øvelser, gruppearbejder, litteratursøgning og rapportskrivning. Projektgrupper vil bestå af ca. 5-6 personer. Der vil blive tilknyttet en projektvejleder til hvert projekt. Projektvejlederen skal godkende problemformuleringen og deltage i to nærmere aftalte møder med projektgruppen.
 
Learning Outcome
Kurset henvender sig til 1 års fødevarebachelorer. Kurset er en bred introduktion til forskningsområdet menneskets ernæring. Med dette kursus skal den studerende opnå en basis viden om næringsstoffer, næringsstofanbefalinger, sammenhængen mellem kost og sundhed i raske og syge individer samt metoder til bestemmelse af ernæringsstatus. Den studerende vil endvidere blive introduceret til hvilke sociale og kulturelle faktorer, som påvirker menneskers madvaner.

Kvalifikationer
Når kurset er afsluttet forventes den studerende at kunne:

Viden:
- forstå næringsstoffernes grundlæggende fysiologiske funktion, fordøjelse, absorption og metabolisering
- beskrive de grundlæggende principper for næringsstofanbefalinger og kostråd for det raske individ (barn som voksen) og risikogrupper samt koststrategier ved sygdom
- identificere risikogrupper for enkelte kostrelaterede sygdomme samt for underernæring og fedme
- forstå de grundlæggende principper for enkelte målemetoder anvendt i ernæringsforskning
- beskrive enkelte principper for sociale og kulturelle faktorer, som påvirker menneskers levevaner

Færdigheder:
- gennemføre et teoretisk funderet projektarbejde
- indsamle tilgængelig viden/litteratur om grundlæggende problemstillinger inden for ernæringsområdet
- formidle denne viden skriftligt på en tilfredsstillende måde
 
Course Literature
Geissler and Powers: Human Nutrition. Elsevier Churchill Livingstone, 2010, 12. udgave.
 
Course Coordinator
Nanna Roos, nro@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Paediatric Nutrition and International Nutrition, Phone: 353-32497
Anne Birgitte Raben, ara@life.ku.dk, Department of Human Nutrition/Prevention and Treatment of Obesity and Appetite a, Phone: 353-33653
 
Study Board
Study Committee LSN
 
Work Load
lectures27
theoretical exercises35
preparation60
project work80
supervision2
examination3
0

207