LOJF10220 EU-ret - miljø, fødevarer og jordbrug

Detaljer
Ansvarligt institutFødevareøkonomisk Institut

English TitleEU Law - Environment, Food and Agriculture
Tidligst mulig placeringBachelor 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
 
KursustypeFælleskursus
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamen, hvor der eksamineres med udgangspunkt i den afleverede opgave (synops)og i pensum i øvrigt.

Vægtning: Den mundtlige præstation vægter 100 %.



7-trinsskala, ekstern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenAflevering og godkendelse af en mindre skriftlig opgave (synops)
 
Rammer for UndervisningUndervisningen vil veksle mellem forelæsninger, øvelser og fremlæggelser fra de studerende
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: C
 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantal50
 
Kursusindhold
Kurset giver en indføring i såvel den generelle EU-ret som den materielle EU-ret. Den generelle EU-ret omfatter bl.a. reglerne om kompetencefordelingen mellem EU og medlemsstaterne, om EU's institutioner og deres kompetencer, om lovgivningsprocedurer og om retsreglers retsvirkning. Forholdet mellem EU-systemet og WTO-systemet vil kort blive berørt. Den materielle EU-ret omfatter de grundlæggende spilleregler vedrørende fri bevægelighed for bl.a. varer (handelsrestriktioner), konkurrence, statsstøtte mv. samt den mere detaljerede EU-lovgivning inden for særlige områder med fokus på jordbrug, miljø og fødevarer. Gennem udarbejdelse af et mindre skriftligt projekt(synops) får de studerende mulighed for at specialisere sig inden for disse emner. Eksempler på relevante problemstillinger kunne være berigede fødevarer, pesticidregulering, cross-compliance eller habitatdirektivet.

 
Undervisningsform
Undervisningen vil blive bygget op omkring introducerende forelæsninger vedrørende ovennævnte emner, hvor lovgivningen præsenteres og efterfølgende eksemplificeres gennem cases og/eller mindre opgaver/øvelser. Endvidere forventes der at være mundtlig fremlæggelse fra de studerende af de valgte problemstillinger. Der skal udarbejdes en mindre skriftlig opgave (synops)om den valgte problemstilling.
 
Målbeskrivelse
Kursets overordnede målsætning er at gøre de studerende i stand til at identificere og bedømme EU-retlige problemstillinger. Indsigt i EU-retten, herunder sammenhængen mellem national, EU og international lovgivning, vil give de studerende et godt grundlag for efterfølgende at kunne varetage arbejdsopgaver såvel inden for den offentlige forvaltning som i erhvervs- og interesseorganisationer. Kurset retter sig bredt mod forskellige studieretninger. Efter at have gennemført kurset forventes det, at den studerende kan:

Viden:
- redegøre for grundelementerne i den generelle EU-ret samt i udvalgte dele af den materielle EU-ret
- udvise overblik over EU's institutioner og deres betydning i EU-retten
- udvise overblik over EU's lovgivningskompetencer og -procedurer
- redegøre for grundlæggende EU-retlige principper og for retsvirkningen af EU's retsakter
- redegøre for forholdet mellem EU's og medlemsstaternes kompetence og lovgivning

Færdigheder:
- identificere EU-retlige problemstillinger
- analysere en EU-retlig problemstilling under anvendelse af relevante retskilder
- anvende grundlæggende EU-retlige principper
- anvende og vurdere betydningen af EF-Domstolens afgørelser
- vurdere national lovgivning og administration i lyset af EU-retten

Kompetencer:
- diskutere og samarbejde om løsning af EU-retlige problemstillinger
- perspektivere EU-retten i forhold til forskellige områder af studie- og erhvervsmæssig relevans
- opnå forøgede forudsætninger for at følge mere specialiserede EU-retlige kurser på f.eks. Juridisk Fakultet.

 
Litteraturhenvisninger
Oplyses ved kursusstart
 
Kursusansvarlig
Helle Tegner Anker, hta@life.ku.dk, Fødevareøkonomisk Institut/Faggruppe for Forbrug, Sundhed og Etik, Tlf: 353-32321
 
Studienævn
Studienævn NSN
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger30
teoretiske øvelser40
forberedelse95
projektarbejde40
eksamen1

206