LVEB10402 Microbiel food safety

Details
Responsible DepartmentDepartment of Veterinary Disease Biology

Earliest Possible YearBSc. 2 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
 
Level of CourseBSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

All aids allowed

Description of Examination: Eksamen er en 2 timers skriftlig auditorieeksamen med alle hjælpemidler, hvor den studerendes evne til at integreret fagets forskellige discipliner samt reflektere over disse evalueres.

7-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
20 June 2012
 
Requirement for Attending ExamMinimum 80 % fremmøde ved praktiske øvelser
 
Organisation of TeachingForelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser samt projektarbejde. Udbydes første gang 2010/2011
 
Block PlacementBlok 4
Week Structure: Udenfor ugestruktur, Der er givet dispensation fra at placere undervisningen i ugestruktur på grund af praktiske øvelser. Undervisningsplanlægningen skal koordineres med Ernæring og avl.
Øvelserne ligger på formiddage

 
Language of InstructionDanish
 
RestrictionsIngen. Forbeholdt veterinærstuderende.
 
Course Content
Kurset indeholder teoretisk undervisning i fødevaremikrobiologi med fokus på fødevarers mikrobiologiske sammensætning og indhold af patogene mikroorganismer. Der undervises i fødevareteknologi, dvs. hvordan råvarer, produktion og opbevaring påvirker fødevarers miljø og dermed den mikrobiologiske sammensætning. Der lægges vægt på forståelse af fødevarebårne patogene mikroorganismers biologi, herunder bakteriers krav til vækst, samt bakterier og virus mulighed for overlevelse i fødevarer. Patogene bakterier i drikkevand belyses og der undervises i vand- og fødevarebårne patogene mikroorganismers forekomst og transmission. Prioners forekomst, transmission og virkningsmekanisme samt principperne for håndtering af smittefarligt risikomateriale gennemgås. Den overordnede udvikling af zoonoser i Danmark gennemgås med fokus på den aktuelle situation. Slagtning af kvæg og svin vises.

På det teoretiske plan introduceres principperne for risikovurdering med udgangspunkt i en konkret problemstilling og anvendelsen af risikovurdering diskuteres. Fødevarebårne sygdomsudbruds epidemiologi og principperne for udbrudseftersporing gennemgås med eksempler. Endvidere undervises i principperne for egenkontrol og HACCP. Kurset giver kendskab til nationale og europæiske bestemmelser på området og principperne for den fælles EU-landbrugspolitik samt EU myndighedernes anvendelse af databaser til overvågning af dyre- og folkesundhed.

Ved de praktiske øvelser undervises i kvantitative, semi-kvantitative og kvalitative mikrobiologiske metoder, der benyttes til at bestemme antal og sammensætning af mikroorganismer i fødevarer, herunder specifikke fødevarefordærvende bakterier og udvalgte patogene mikroorganismer. Der anvendes i en vis udstrækning molekylærbiologiske metoder til påvisning af patogene mikroorganismer. De opnåede resultater sammenlignes med gældende grænseværdier og fødevarens kvalitet og sikkerhed vurderes. Analyseresultatet sammenlignes desuden med fødevarens forventede mikrobiologiske sammensætning, baseret på teoretiske viden om fødevareteknologi. Endelig afgør den studerende om fødevaren er egnet til konsum.
 
Teaching and learning Methods
Undervisningen opdeles i en række temaer, der både formidles ved forelæsninger, mindre teoretiske øvelser samt ved praktiske øvelser. Ved de praktiske øvelser får den studerende mulighed for selv at udføre analyser, vurdere resultaterne samt indsætte egne data i en større sammenhæng. Resultatet af det praktiske arbejde diskuteres i plenum ved studenter-fremlæggelse af rapporter. Sidst i undervisningsforløbet planlægges et projektarbejde, hvor den studerende i grupper skal arbejde integreret med fagets forskellige discipliner. Afslutningsvis udvælges et antal grupper til at fremlægge resultatet af deres projektarbejde i plenum efterfulgt af diskussion med deltagelse af de andre studerende og underviser.
 
Learning Outcome
Formålet med kurset er, at den studerende skal opnå en grundlæggende og anvendt viden indenfor fødevaremikrobiologi og fødevareteknologi, og selvstændigt kunne udføre mikrobiologiske analyser af fødevarer i praksis. Den studerende skal derudover opnå generel indsigt i mikrobiologiske problemstillinger med betydning for fødevaresikkerhed og kende til principperne for kontrol med fødevarer, herunder gældende national og europæisk lovgivning.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
- Reflektere over den forventede mikrobiologiske sammensætning i fødevarer i forhold til anvendte fødevareteknologier
- Udvise overblik over vækst og overlevelse af fødevarebårne bakterier og patogene mikroorganismer
- Beskrive forekomst og transmission af fødevarebårne patogene mikroorganismer og prioner
- Beskrive udviklingen af zoonoser i Danmark
- Beskrive principper for mikrobiologiske analysemetoder
- Beskrive principper for risikovurdering og udbrudseftersporing
- Opliste principper for HACCP og egenkontrol
- Udvise overblik over nationale og europæiske bestemmelser på området

Færdigheder:
- Anvende viden om forekomst, vækst, overlevelse og transmission af fødevarebårne bakterier, herunder patogene mikroorganismer og kombinere denne med viden om fødevareteknologi til at forudsige den mikrobiologiske sammensætning og forekomst af patogene mikroorganismer i fødevarer
- Opstille kriterier for og gennemføre mikrobiologiske undersøgelser af fødevarer herunder patogene mikroorganismer

Kompetencer:
- Rådgive om opbevaring og håndtering af fødevarer
- Vurdere fødevares egnethed til konsum
- Samarbejde med medstuderende om gennemførsel og afrapportering af laboratoriemæssige undersøgelser af fødevarer
 
Course Literature
Food microbiology, an introduction. Thomas J. Montville & Karl R. Matthews. ASM Press 2008
Annual report on zoonoses in Denmark
Kompendium indeholdende supplerende materiale
Øvelsesvejledning og metodesamling til øvelser i mikrobiel fødevaresikkerhed
 
Course Coordinator
Marianne Halberg Larsen, mhl@life.ku.dk, Department of Veterinary Disease Biology/Section for Microbiology, Phone: 353-32719
 
Study Board
Study Committee V
 
Work Load
lectures37
theoretical exercises12
practicals33
project work14
preparation108.5
examination2

206.5