Ansvarligt institut | Institut for Produktionsdyr og Heste
48 % Institut for Veterinær Sygdomsbiologi 48 % Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab 4 % | ||||||||||||||
English Title | Herd health and public health | ||||||||||||||
Tidligst mulig placering | Bachelor 3. år | ||||||||||||||
Varighed | En blok | ||||||||||||||
Pointværdi | 7.5 (ECTS) | ||||||||||||||
Kursustype | Bachelorkursus | ||||||||||||||
Eksamen | Sluteksamen skriftlig prøve Skriftlig auditorieeksamen Alle hjælpemidler tilladt Beskrivelse af eksamen: Beskrivelse af eksamen: Eksamen består af 75 multiple choice (MC) opgaver. Eksamens varighed er 3 timer. .20 MC opgaver i produktions- og sundhedsstyring med særlig vægt på kvæg, svin, fisk og fjerkræ og i mindre grad mink .15 MC opgaver i samspil mellem miljøhygiejne, husdyrproduktion og folkesundhed .20 MC opgaver i sygdomme hos svin .20 MC opgaver i sygdomme hos fisk Vægtning: Ved karaktergivning vægtes alle MC-opgaver lige. For at bestå eksamen skal hver af de 4 MC-kategorier beståes. Der anlægges en helhedsvurdering. 7-trinsskala, intern censur Eksamensdatoer: 12. april 2012 | ||||||||||||||
Rammer for Undervisning | Forelæsninger, teoretiske øvelser bl.a. i form af case-baserede seminarer, ekskursioner. Udbydes første gang 2011/2012 | ||||||||||||||
Blokplacering | Blok 3 Ugestruktur: A, Ugestruktur ikke endelig | ||||||||||||||
Undervisningssprog | Dansk | ||||||||||||||
Anbefalede forudsætninger | LVEB10391 Infektionsmikrobiologi LVEB10406 Basal Statistik og Epidemiologi LVEB10402 Mikrobiel fødevaresikkerhed LVEB10403 Speciel patologi og fjerkræsygdomme | ||||||||||||||
Begrænset deltagerantal | Ingen. Forbeholdt veterinærstuderende. | ||||||||||||||
Kursusindhold | |||||||||||||||
Kurset indeholder fire overordnede emneområder: . Kædebetragtninger vedrørende miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed herunder risikoanalyse, kvalitetsstyring, antibiotika resistens, globalisering, stald-, foder- og vand- hygiejne samt affaldshåndtering (1,5 ECTS) . Produktions- og sundhedsstyring herunder basal besætningsanalyse, økonomi og repro-duktionsanalyse med særlig fokus på kvæg (herunder AMS og sundhedsindikatorer), fjerkræ og i mindre grad mink (2.0 ECTS) . Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, patogenese, diagnostik, -terapi, profylakse og hygiejniske aspekter i relation til svin (2.0 ECTS) . Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi, - profylakse og miljøforhold i relation til fisk (2.0 ECTS) | |||||||||||||||
Undervisningsform | |||||||||||||||
Undervisningen gennemføres primært som forelæsninger og teoretiske øvelser i hold af 180 studerende. Herved møder de studerende undervisere fra de involverede fagområder, og inspireres til teoretiske studier af det brede pensum. Ekskursion anvendes til at motivere og demonstrere principper i undervisningen. Syntese og praktisk anvendelse af de opnåede kompetencer sker på kandidatdelen bl.a. i kurset 23B Praktisk besætningsrådgivning og kødkontrol. | |||||||||||||||
Målbeskrivelse | |||||||||||||||
Kursets formål er at give de studerende basale forudsætninger for at varetage funktionen som besætnings- og embedsdyrlæge. Basal produktions- og sundhedsstyring dækkes for produktionsdyrsarterne kvæg, svin, fisk, fjerkræ og mink. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og -profylakse vil blive dækket indenfor svin og fisk. Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne: Viden: . Beskrive de vigtigste metoder til og principper for sundhedsstyring hos kvæg, svin, fisk, fjerkræ, og mink . Beskrive relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed. . Beskrive de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme hos svin og fisk Færdigheder: . Anvende simple kvantitative og kvalitative metoder til analyse af besætningers produktion og sundhed vha . Tolke simple analyser af besætningsdata . Anvende basale sundhedsøkonomiske metoder . Vurdere miljøhygiejniske aspekter og risici i samspillet mellem husdyrproduktion, fødevaresikkerhed og folkesundhed. Kompetencer: . Forholde sig til de komplekse afvejninger af sundhed, velfærd og produktionsøkonomi i husdyrbesætninger . Forholde sig til dyrlægens rolle som embedsmand indenfor fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed | |||||||||||||||
Litteraturhenvisninger | |||||||||||||||
Buchmann, K. & Pedersen, K (2009) Fish Diseases. BioFolia, Frederiksberg, Denmark D.J. Taylor (2006) Pig Diseases | |||||||||||||||
Kursusansvarlig | |||||||||||||||
Jens Peter Nielsen, jpni@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Produktion og sundhed, Tlf: 353-33583 | |||||||||||||||
Studienævn | |||||||||||||||
Studienævn V | |||||||||||||||
Kursusbeskrivelsesomfang | |||||||||||||||
| |||||||||||||||