LVEB10408 Besætnings- og folkesundhed

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Produktionsdyr og Heste   48 %
Institut for Veterinær Sygdomsbiologi   48 %
Institut for Basal Husdyr- og Veterinærvidenskab   4 %

English TitleHerd health and public health
Tidligst mulig placeringBachelor 3. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi7.5 (ECTS)
 
KursustypeBachelorkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Skriftlig auditorieeksamen

Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Beskrivelse af eksamen: Eksamen består af 75 multiple choice (MC) opgaver. Eksamens varighed er 3 timer. .20 MC opgaver i produktions- og sundhedsstyring med særlig vægt på kvæg, svin, fisk og fjerkræ og i mindre grad mink .15 MC opgaver i samspil mellem miljøhygiejne, husdyrproduktion og folkesundhed .20 MC opgaver i sygdomme hos svin .20 MC opgaver i sygdomme hos fisk

Vægtning: Ved karaktergivning vægtes alle MC-opgaver lige. For at bestå eksamen skal hver af de 4 MC-kategorier beståes. Der anlægges en helhedsvurdering.



7-trinsskala, intern censur

Eksamensdatoer:
12. april 2012
 
Rammer for UndervisningForelæsninger, teoretiske øvelser bl.a. i form af case-baserede seminarer, ekskursioner. Udbydes første gang 2011/2012
 
BlokplaceringBlok 3
Ugestruktur: A, Ugestruktur ikke endelig
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætningerLVEB10391 Infektionsmikrobiologi
LVEB10406 Basal Statistik og Epidemiologi
LVEB10402 Mikrobiel fødevaresikkerhed
LVEB10403 Speciel patologi og fjerkræsygdomme
 
Begrænset deltagerantalIngen. Forbeholdt veterinærstuderende.
 
Kursusindhold
Kurset indeholder fire overordnede emneområder:

. Kædebetragtninger vedrørende miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed herunder risikoanalyse, kvalitetsstyring, antibiotika resistens, globalisering, stald-, foder- og vand- hygiejne samt affaldshåndtering (1,5 ECTS)

. Produktions- og sundhedsstyring herunder basal besætningsanalyse, økonomi og repro-duktionsanalyse med særlig fokus på kvæg (herunder AMS og sundhedsindikatorer), fjerkræ og i mindre grad mink (2.0 ECTS)

. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, patogenese, diagnostik, -terapi, profylakse og hygiejniske aspekter i relation til svin (2.0 ECTS)

. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi, - profylakse og miljøforhold i relation til fisk (2.0 ECTS)
 
Undervisningsform
Undervisningen gennemføres primært som forelæsninger og teoretiske øvelser i hold af 180 studerende. Herved møder de studerende undervisere fra de involverede fagområder, og inspireres til teoretiske studier af det brede pensum. Ekskursion anvendes til at motivere og demonstrere principper i undervisningen. Syntese og praktisk anvendelse af de opnåede kompetencer sker på kandidatdelen bl.a. i kurset 23B Praktisk besætningsrådgivning og kødkontrol.
 
Målbeskrivelse
Kursets formål er at give de studerende basale forudsætninger for at varetage funktionen som besætnings- og embedsdyrlæge. Basal produktions- og sundhedsstyring dækkes for produktionsdyrsarterne kvæg, svin, fisk, fjerkræ og mink. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og -profylakse vil blive dækket indenfor svin og fisk.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
. Beskrive de vigtigste metoder til og principper for sundhedsstyring hos kvæg, svin, fisk, fjerkræ, og mink
. Beskrive relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed.
. Beskrive de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme hos svin og fisk

Færdigheder:
. Anvende simple kvantitative og kvalitative metoder til analyse af besætningers produktion og sundhed vha
. Tolke simple analyser af besætningsdata
. Anvende basale sundhedsøkonomiske metoder
. Vurdere miljøhygiejniske aspekter og risici i samspillet mellem husdyrproduktion, fødevaresikkerhed og folkesundhed.

Kompetencer:
. Forholde sig til de komplekse afvejninger af sundhed, velfærd og produktionsøkonomi i husdyrbesætninger

. Forholde sig til dyrlægens rolle som embedsmand indenfor fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed

 
Litteraturhenvisninger
Buchmann, K. & Pedersen, K (2009) Fish Diseases. BioFolia, Frederiksberg, Denmark
D.J. Taylor (2006) Pig Diseases
 
Kursusansvarlig
Jens Peter Nielsen, jpni@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Produktion og sundhed, Tlf: 353-33583
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger64
teoretiske øvelser11
forberedelse120
eksamen3
ekskursioner8

206