LVEB10408 Herd health and public health

Details
Responsible DepartmentDepartment of Large Animal Sciences   48 %
Department of Veterinary Disease Biology   48 %
Department of Basic Animal and Veterinary Sciences   4 %

Earliest Possible YearBSc. 3 year
DurationOne block
 
Credits7.5 (ECTS)
 
Level of CourseBSc
 
ExaminationFinal Examination

written examination


Written Exam in Lecturehall

All aids allowed

Description of Examination: Beskrivelse af eksamen: Eksamen består af 75 multiple choice (MC) opgaver. Eksamens varighed er 3 timer. .20 MC opgaver i produktions- og sundhedsstyring med særlig vægt på kvæg, svin, fisk og fjerkræ og i mindre grad mink .15 MC opgaver i samspil mellem miljøhygiejne, husdyrproduktion og folkesundhed .20 MC opgaver i sygdomme hos svin .20 MC opgaver i sygdomme hos fisk

Weight: Ved karaktergivning vægtes alle MC-opgaver lige. For at bestå eksamen skal hver af de 4 MC-kategorier beståes. Der anlægges en helhedsvurdering.



7-point scale, internal examiner

Dates of Exam:
12 April 2012
 
Organisation of TeachingForelæsninger, teoretiske øvelser bl.a. i form af case-baserede seminarer, ekskursioner. Udbydes første gang 2011/2012
 
Block PlacementBlok 3
Week Structure: A, Ugestruktur ikke endelig
 
Language of InstructionDanish
 
Optional PrerequisitesLVEB10391 Infection Microbiology
LVEB10406 Basic Statistics and Epidemiology
LVEB10402 Microbiel food safety
LVEB10403 Special Pathology and Poultry Diseases
 
RestrictionsIngen. Forbeholdt veterinærstuderende.
 
Course Content
Kurset indeholder fire overordnede emneområder:

. Kædebetragtninger vedrørende miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed herunder risikoanalyse, kvalitetsstyring, antibiotika resistens, globalisering, stald-, foder- og vand- hygiejne samt affaldshåndtering (1,5 ECTS)

. Produktions- og sundhedsstyring herunder basal besætningsanalyse, økonomi og repro-duktionsanalyse med særlig fokus på kvæg (herunder AMS og sundhedsindikatorer), fjerkræ og i mindre grad mink (2.0 ECTS)

. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, patogenese, diagnostik, -terapi, profylakse og hygiejniske aspekter i relation til svin (2.0 ECTS)

. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi, - profylakse og miljøforhold i relation til fisk (2.0 ECTS)
 
Teaching and learning Methods
Undervisningen gennemføres primært som forelæsninger og teoretiske øvelser i hold af 180 studerende. Herved møder de studerende undervisere fra de involverede fagområder, og inspireres til teoretiske studier af det brede pensum. Ekskursion anvendes til at motivere og demonstrere principper i undervisningen. Syntese og praktisk anvendelse af de opnåede kompetencer sker på kandidatdelen bl.a. i kurset 23B Praktisk besætningsrådgivning og kødkontrol.
 
Learning Outcome
Kursets formål er at give de studerende basale forudsætninger for at varetage funktionen som besætnings- og embedsdyrlæge. Basal produktions- og sundhedsstyring dækkes for produktionsdyrsarterne kvæg, svin, fisk, fjerkræ og mink. Besætningsdyrlægekompetencer indenfor sygdomsætiologi, -patogenese, -diagnose, -terapi og -profylakse vil blive dækket indenfor svin og fisk.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
. Beskrive de vigtigste metoder til og principper for sundhedsstyring hos kvæg, svin, fisk, fjerkræ, og mink
. Beskrive relevant lovgivning og de vigtigste miljø- og fødevaresikkerhedsaspekter i relation til husdyrproduktion og folkesundhed.
. Beskrive de vigtigste enzootiske og eksotiske sygdomme hos svin og fisk

Færdigheder:
. Anvende simple kvantitative og kvalitative metoder til analyse af besætningers produktion og sundhed vha
. Tolke simple analyser af besætningsdata
. Anvende basale sundhedsøkonomiske metoder
. Vurdere miljøhygiejniske aspekter og risici i samspillet mellem husdyrproduktion, fødevaresikkerhed og folkesundhed.

Kompetencer:
. Forholde sig til de komplekse afvejninger af sundhed, velfærd og produktionsøkonomi i husdyrbesætninger

. Forholde sig til dyrlægens rolle som embedsmand indenfor fødevaresikkerhed, miljøhygiejne dyrevelfærd og folkesundhed

 
Course Literature
Buchmann, K. & Pedersen, K (2009) Fish Diseases. BioFolia, Frederiksberg, Denmark
D.J. Taylor (2006) Pig Diseases
 
Course Coordinator
Jens Peter Nielsen, jpni@life.ku.dk, Department of Large Animal Sciences/Production and Health, Phone: 353-33583
 
Study Board
Study Committee V
 
Work Load
lectures64
theoretical exercises11
preparation120
examination3
Excursions8

206