LVEK10346 Dif. Fødevaresikkerhed, modul 1 UDBYDES SIDSTE GANG 2011/2012

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Veterinær Sygdomsbiologi   50 %
Institut for Produktionsdyr og Heste   50 %

English TitleDif. Veterinary food safety
Delkurser300018 Dif. Fødevaresikkerhed, modul 1 - 300018
Tidligst mulig placeringKandidat 1.år
VarighedEn blok
 
Pointværdi9 (ECTS)
 
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

mundtlig eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Mundtlig eksamination i projektrapport og pensum

Vægtning: 100%



7-trinsskala, intern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenAflevering af projektrapport baseret på besætningsbesøg og -analyser
 
Rammer for UndervisningProjektbaseret undervisning med udgangspunkt i private produktionsbesætninger. Heldagsundervisning.
 
BlokplaceringBlok 3
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Begrænset deltagerantal30. Forbeholdt veterinærstuderende.
 
Kursusindhold
Med udgangspunkt i konkrete produktionsenheder vil de studerende i forbindelse med dette arbejde få praktisk og teoretisk viden om følgende emner:

. Sundheds- og velfærdsbegreber i husdyrproduktionen, herunder strategier for anvendelse af medicin
. Risikohåndtering
. Resistensudvikling i forbindelse med terapi i store besætninger
. Inventar, teknisk udstyr og dets anvendelse
. Staldklimaet
. Dyrevelfærd
. Foderrationer og fodring/udfodringssystemer
. Foderfabrikken, transport og hjemmeblandingsanlæg
. Produktionssystemer
. Hygiejne i produktionen
 
Undervisningsform
Forelæsning, præsentationer, besøg på virksomheder samt gruppearbejde Grundideen i kursus er, at de studerende sammen med underviserne opbygger fælles referencerammer ved at arbejde med konkrete produktionsenheder efter følgende grundmodel: . Indledningsvis besøg i erhvervsmæssigt drevne produktionsenheder med hver af arterne fisk, fjerkræ, (malke)kvæg og svin efter en kort introduktion. . Der udarbejdes øvelsesrapporter (Skabeloner for fødevaresikkerhedsmæssig vurdering af produktionsenheder og rådgivning af beslutningstagere) af alle kursister i fællesskab. . Mindre grupper af studerende skal have ansvar for at gå i dybden med et delemne i rapporterne. Hver gruppe tildeles en vejleder. . Hver gruppe fremlægger sit emne ved seminarer. . Der afholdes et eller flere seminarer til beskrivelse af problematikken ved væsentlige fødevaresikkerhedsmæssige problemer ved de forskellige dyrearter. . Der afholdes et eller flere seminarer til beskrivelse af helheden indenfor hver dyreart. . Sidst i kursus lægges der vægt på at uddrage principper, der går på tværs af dyrearter.
 
Målbeskrivelse
Når kurset er afsluttet forventes den studerende at kunne:
Viden:
- Beskrive funktionen som besætningsdyrlæge jf. gældende bekendtgørelser om sundhedsrådgivning.
- Beskrive redskaber og metoder til problemidentifikation og problemløsning i relation til fødevaresikkerhed- og folkesundhedsmæssige forhold i primærproduktionen.
- Udvise en forståelse for betydningen af primærproduktionen i den kædemæssige betragtning af fødevaresikkerhed og folkesundhed.

Færdigheder:
- Anvende principper og metoder til vurdering af produktionsenheder såsom en besætning.

Kompetencer
- Bedømme resultaterne af sundheds- og produktionsorienterede analyser af produktionsenheder i konkret helhedsorienteret rådgivning af beslutningstagere vedrørende fødevaresikkerhed og folkesundhed under hensyntagen til begrænsninger givet af lovgivning og etik.
- Vurdere husdyrproduktion i Danmark og betydningen af natur- og samfundsskabte produktionsbegrænsninger.
 
Litteraturhenvisninger
Modern Food Microbiology, 7th edition (2005) James M. Jay
 
Kursusansvarlig
Hanne Ingmer, hi@life.ku.dk, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi, Tlf: 353-32773
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
praktiske øvelser63
teoretiske øvelser63
forberedelse122

248