LVEK10367 Klinik og patologi - Almen klinisk praksis store husdyr UDBYDES SIDSTE GANG 2012/2013

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Produktionsdyr og Heste   95 %
Institut for Veterinær Sygdomsbiologi   5 %

English TitleLarge Animal Clinical Practice
Tidligst mulig placeringKandidat 1.år til Kandidat 2. år
VarighedEn blok
 
Pointværdi15 (ECTS)
 
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenLøbende eksamen

skriftlig og mundtlig eksamen

Praktisk eksamen


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Løbende evaluering gennem kurset med udgangspunkt i praktiske og teoretiske skriftlige og mundtlige færdigheder. Vurdering af procesforløb via løbende feedback samt helhedsvurdering indgår. Den studerende skal være tilstede 80% af tiden.

Vægtning: Mundtlige præsentationer samt praktiske færdigheder vægtes således at alle elementer skal bestås.



bestået/ikke bestået, ingen censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamen80% fremmøde pr. modul
 
Rammer for Undervisning3 moduler: Hest/hospital (4 uger), kvæg/får/hospital (2uger) og kvæg/svin/besætning (2 uger). Hovedvægten lægges på klinisk forståelse og konkrete vedrørende enkeltdyr og besætninger. Gruppearbejde, projekter og journalskrivning indgår.
 
BlokplaceringBlok 1
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur

Blok 2
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur

Blok 3
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur

Blok 4
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
Særlig plan

 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger300006 
LVEK10360 
 
Obligatoriske forudsætningerDen studerende skal have været indstillet til eksamen i LVEK10360 klinik store husdyr
 
Begrænset deltagerantalForbeholdt veterinærstuderende. 45 for hele holdet. Der vil derudover være begrænsninger på størrelsen af øvelsesgrupper til fx besætningsbesøg
 
Kursusindhold
Med relation til danske forhold vil kurset give ovennævnte forudsætninger vedrørende praktisk diagnostik, behandling, forebyggelse og rådgivning indenfor medicinske infektions- og organsygdomme, samt mindre kirurgiske indgreb.

Den studerende skal under supervision indøve diagnostik, behandling og forebyggelse af sygdomme som forekommer i danske produktionsdyrs- og hestebesætninger.

Med udgangspunkt i det levende dyr skal den studerende under supervision indøve diagnostik af de almindeligst forekommende sygdomme hos hest, kvæg, små drøvtyggere og svin og og anvende deres viden om sygdommenes opståen, symptomer, behandling og forebyggelse. Den studerende skal efter endt kursus kunne forstå basale diagnostiske og terapeutiske principper til løsning af sygdomsproblemmer i stordyrspraksis, herunder kvantitative metoder til besætningsdiagnostik, og udmønte en etisk og dyreværnsmæssig ansvarlig holdning overfor husdyr, klienter og forbrugere.

Undervisningen skal bibringe den studerende principper for de kliniske kompetencer, der er nødvendige for at kunne arbejde i klinisk hestepraksis, kvægpraksis, svinepraksis og praksis med små drøvtyggere.

Kursus skal stimulere den studerende til selvstændig opsøgning af klinisk praktik selvstudium og problemløsning med henblik på livslang efteruddannelse og specialisering
 
Undervisningsform
Øvelser, kollokvier og seminarer centreret omkring levende dyr på klinikker og i besætninger. Laboratorieøvelser indgår. Case-baseret undervisning vedrørende enkeltdyr og populationer. Gruppearbejde og Projektrapporter samt journalskrivning er væsentlige komponenter. Af de 180 timer til praktiske øvelser bruges til 90 til produktionsdyrsmodulet og de 90 til hospitalet. De studerende må påregne at opholde sig i hospital eller besætning/øvelse i alt i 8 uger fra kl 8.30 til 16, med undtagelse af de dage, hvor der er andre øvelser om efermiddagen. Der er i besætning/hospitalsmoduler passende tid til selvstudium.
 
Målbeskrivelse
Dette kursus skal give den studerende mulighed for at integrere tidligere kursers teoreriske viden og praktiske færdigheder i superviserede kliniske situationer under hospitals- og praksisforhold. Kurser danner basis for, at den studerende som færdig dyrlæge er i stand til, på ansvarlig vis, at opnår kompetencer, som er nødvendige for at arbejde selvstændigt i kliniske praksis.

Når kurset er færdigt forventes den studerende at kunne:

Viden:
- Beskrive sygdomme, diagnoser, terapi og profylakse med klinisk fagsprog
-Identificere årsager til almindeligt forekommende medicinske og kirurgiske sygdomme hos store husdyr på individ- og flokniveau.
- Reflektere over sygdommenes risikogrupper, risikofaktorer samt forebyggende foranstaltninger.
- Have overblik over diagnostik og håndtering af ondartede smitsomme sygdomme og zoonoser.
- Reflektere over håndteringen af usikkerhed ved diagnostik og prognoser.
- Reflektere over arbejdet som besætningsdyrlæge (jf. Bekendtgørelser om disse funktioner).

Færdigheder:
- Anvende kliniske og para-kliniske responsparametre i diagnostisk arbejde
- Diagnostisere relevante medicinske og kirurgiske sygdomme hos store husdyr på individ- og flokniveau på baggrund af regelret gennemførte kliniske undersøgelser.
- Forklare årsager til almindeligt forekommende medicinske og kirurgiske sygdomme hos store husdyr på individ- og flokniveau.
- Anvende almindelige terapeutiske principper.

Kompetencer:
- Tage ansvar for undersøgelse, diagnostik og behandling af anden mands dyr.
- Bedømme velfærds- og fødevaresikkerhedsproblemer i dyrehold.
- Bedømme etiske aspekter ved veterinære indgreb og evt. fravalg af disse.
-Selvstændig opsøgning af klinisk praktisk selvstudium og problemløsning med henblik på livslang efteruddannelse og specialisering.
 
Litteraturhenvisninger
Litteraturlisterne til 300006 og 300032. Udvikling af kompetence til selvstændig opsøgning og vurdering af den aktuelle litteratur på et givet område er en del af kursus.
 
Kursusansvarlig
Rikke Buhl, rib@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Medicin og Kirurgi, Tlf: 353-32994
Pia Haubro Andersen, pia@life.ku.dk, Institut for Produktionsdyr og Heste/Faggruppe: Medicin og Kirurgi, Tlf: 353-32874
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
praktiske øvelser180
forberedelse232

412