LVEK10365 Veterinary Reproduction

Details
Responsible DepartmentDepartment of Large Animal Sciences

Earliest Possible YearMSc. 1 year to MSc. 2 year
DurationOne block
 
Credits9 (ECTS)
 
Level of CourseMSc
 
ExaminationFinal Examination

oral examination


No aid allowed

Description of Examination: Der er overvejende tale om en mundtlig eksamen hvor den studerende skal kunne redegøre for et teoretisk emne. Dette trækkes i form af et spørgsmål, som dog også kan indeholde praktiske aspekter i form af for eksempel sædundersøgelse, andrologisk undersøgelse eller demonstration af utensilier (kunstige skeder, inseminatorer mv.) Afholdes på LIFE

7-point scale, external examiner
 
Requirement for Attending Exam80 % aktiv deltagelse i gynækologiøvelser på kvæg.
 
Organisation of TeachingTeoretisk og praktisk. Kurset samundervises med Klinik og patologi - Obstetrik
 
Block PlacementBlok 1
Week Structure: Udenfor ugestruktur

Blok 2
Week Structure: Udenfor ugestruktur

Blok 3
Week Structure: Udenfor ugestruktur

Blok 4
Week Structure: Udenfor ugestruktur
Særlig plan

 
Language of InstructionDanish
 
Optional PrerequisitesKlinik og patologi - klinik store husdyr og klinik mindre husdyr
 
RestrictionsForbeholdt veterinærstuderende. 25 % af en årgang på 180 studerende og max 50 pr. hold.
 
Course Content
Ved den teoretiske undervisning gives en forståelse af normal reproduktionsbiologi og drægtighed hos vore store og små husdyr og tilsvarende om de herunder hyppigst forekommende patologiske tilstande, deres diagnostik og terapeutiske/forebyggende behandling. Der gives forståelse af og om reproduktionsmål, -forløb og -kontrol på besætningsniveau. Der gives forståelse af og om kunstig sædoverføring, viden om embryotransplantation og kendskab til mere avancerede embryoteknologier. Der meddeles viden om den lovgivningsmæssige regulering af områderne, herunder om de smitsomme og veneriske sygdomme, der er specielt regulerede via denne. Der gives kendskab til mindre hyppigt og sjældent forekommende patologiske tilstande inden for de nævnte områder.

Der afholdes øvelser i palpatoriske og praktiske færdigheder i form af øvelser i en regelret systematisk gynækologisk og andrologisk undersøgelse og diagnostik (herunder af drægtighed) hos vore husdyr.

Der afholdes øvelser i at foretage sædopsamling, sædhåndtering og sædundersøgelse. Der meddelelses viden om opbevaring og transport af sæd som frisk sæd, kølesæd og frossen sæd. Der afholdes øvelser i at kunne håndtere instrumenter i relation til indgreb i kønsvejene, herunder i at kunne foretage kunstig sædoverføring (insemination).

Der meddeles viden om, hvorledes der inden for de nævnte videns- og færdighedsområder vil være muligt at overføre teorier og principper analogt fra den ene dyreart til den anden.
 
Teaching and learning Methods
Kurset afvikles for op til 50 studerende ad gangen over én blok integreret med Kursus i Obstetrik. I kursusperioden støttes indlæringen af det givne pensum dels ved teoretiske forelæsninger (oversigt, udvalgte emner) og dels ved praktiske øvelser. Andre undervisningsformer (videotek, opgaver, cases, gruppearbejde mv.) anvendes, når det er hensigtsmæssigt og på baggrund af indhøstede erfaringer. Ved de praktiske, planlagte øvelser undervises i mindre hold (max. 12-16 studerende pr. hold). De planlagte øvelser omfatter: Sædudtagning og sædundersøgelser. Gynækologisk og andrologisk diagnostik, herunder drægtighedsdiagnostik. Kateterisation/insemination (kvæg som primær model). Herudover tilbydes demonstrationer i ultralydsdiagnostik og anvendelse af EDB til analyse af reproduktionsdata. Opdeling i øvelseshold og detailplanlægning af kurset foretages af undervisningsenheden. Forud for hver blok vil der foreligge en detaljeret kursusplan, som vil kunne variere i detaljerne for hvert kursusforløb afhængig af de praktiske muligheder og som vil kunne ændres i forløbet af kurset, hvis adgang til egnet dyremateriale mv ændres undervejs. På kursushjemmesiden (www.kursus.kvl.dk/Reproduktion) ligger et eksempel på et sådan kursusplan. En del af øvelserne (gynækologisk diagnostik, rektalpalpation) afvikles på kreaturslagteri i Jylland og den studerende må regne med at skulle opholde sig der i to perioder på godt 3 døgn (ex. med afrejse fra Kbh. mandag eftermiddag og tilbagekomst torsdag aften-de konkrete perioder afhængig af mulighederne på slagteriet). Eksamen afvikles på LIFE. Transport og indkvartering arrangeres som en del af kurset uden udgift for den studerende
 
Learning Outcome
Viden:
Forståelse af reproduktionsmæssige forhold, begreber, principper og metoder hos husdyr. Forståelse af og viden om reproduktionsbiologi og -patologi, herunder i relation til de patologiske tilstandes forekomst, diagnostik, behandling, forebyggelse og betydning for dyr og mennesker (zoonostiske apekter). Der opnås viden om sædopsamling og -bedømmelse, kunstig sædoverføring, reproduktionsmål og -kontrol, embryoteknologi og kendskab til relaterede bioteknologier. Der erhverves viden om dansk lovgivning, herunder rettigheder og forpligtelser, vedrørende reproduktionsrelaterede diagnostiske undersøgelser, behandlinger, kunstig sædoverføring og andre reproduktionsrelaterede teknologier.

Færdigheder:
Den studerende skal kunne foretage gynækologisk og andrologisk diagnostik, herunder drægtighedsdiagnostik. De erhvervede palpatoriske færdigheder (store husdyr; kvæg anvendes som undervisningsobjekt) skal som minimum sætte den studerende i stand til at kunne skelne drægtige dyr fra ikke-drægtige dyr og at erkende væsentlige patologiske strukturer i kønsorganerne . Skal kunne foretage behandling af patologiske tilstande (herunder indføring af kateter gennem cervix), sædopsamling og -bedømmelse, kunstig sædoverføring, reproduktionsanalyse og -kontrol.

Kompetencer:
Den studerende kan anvende ovennævnte viden og færdigheder til at kunne yde grundliggende professionel diagnostik og behandling af reproduktionsmæssige lidelser hos vore store og små husdyr, herunder at kunne yde professionel rådgivning inden for områderne på såvel enkeltdyrs- som besætningsniveau. Omfatter også kompetence til at kunne varetage de veterinære rettigheder og forpligtelser, der fremgår af dansk lovgivning vedrørende reproduktionsrelaterede diagnostiske undersøgelser og behandlinger, herunder vedrørende kunstig sædoverføring og andre reproduktionsrelaterede teknologier. Den studerende er efter kurset i besiddelse af et fagsprog, der muliggør deltagelse i diskussioner om husdyrenes reproduktion og har viden og færdigheder, der muliggør en videreudvikling af de erhvervede grundliggende kompetencer.


 
Course Literature
Arthur's Veterinary Reproduction and Obstetrics. Edited by David E. Noakes, Timothy J Parkinson and Gary C. W. England (W.B. Saunders).
 
Course Coordinator
Kurt Myrup Pedersen, kmp@life.ku.dk, Department of Large Animal Sciences/Veterinary Reproduction og Obstetrics, Phone: 353-32990
 
Study Board
Study Committee V
 
Work Load
lectures65
practicals70
examination1
preparation111.5

247.5