LVEK10379 Retsmedicin og kødkontrol - Praktisk kødkontrol UDBYDES SIDSTE GANG 2013/2014

Detaljer
Ansvarligt institutInstitut for Veterinær Sygdomsbiologi

English TitleMeat Inspection and Hygienic Control
Tidligst mulig placeringKandidat 2. år
VarighedUdenfor blokstruktur
 
Pointværdi3 (ECTS)
 
KursustypeKandidatkursus
 
EksamenSluteksamen

skriftlig prøve


Alle hjælpemidler tilladt

Beskrivelse af eksamen: Beståelse af tilsynsrapport inklusiv rengøringskontrol samt HACCP- og auditrapport. Ved kødkontroleksamen skal min. 50% være besvaret rigtigt.

bestået/ikke bestået, ekstern censur
 
Forudsætninger for indstilling til eksamenMødepligt 80%
 
Rammer for UndervisningKurset foregår på Slagteriskolen i Roskilde.
 
BlokplaceringUdenfor blokstruktur
Ugestruktur: Udenfor ugestruktur
 
UndervisningssprogDansk
 
Anbefalede forudsætninger300034 
300040 
300037 
300039 
300007 
 
Begrænset deltagerantalIngen. Forbeholdt veterinærstuderende.
 
Kursusindhold
Det lovgivningsmæssige grundlag gennemgås. Den praktiske kødkontrol, herunder udvidede undersøgelser (efterkontrol), indøves på slagteri (svin/kreatur), og ved brug af patologiske/anatomiske præparater bibringes forståelse for fortolkning af patologiske fund. Der lægges desuden vægt på veterinærkontrollens rolle i bekæmpelse af zoonotiske agens i slagtemiljøet. Under kurset udarbejdes en hygiejnerapport på baggrund af selvstændigt udført hygiejnetilsyn med tilhørende rengøringskontrol. Rapporten baseres på den for eksportautoriserede slagterier og kødvirksomheder gældende lovgivning. Endvidere skal der i tilknytning til hygiejnerapporten udarbejdes et kontrolprogram efter HACCP-princippet.
 
Undervisningsform
Forelæsninger, seminarer, selvstændige opgaver og praktiske øvelser Særlige forhold: De studerende skal på Slagteriskolen underskrive en tro og loveerklæring, på at de ikke lider af sygdomme der overføres via fødevare.
 
Målbeskrivelse
Når kurset er afsluttet forventes at de studerende kan fungere som embedsdyrlæger i henhold til EU forordning 854/2004.

Viden:
Beskrive den praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn efter gældende lovgivning på området
Redegøre for principperne for kødkontrol og kødkontrolmæssige aspekter af observerede kødkontrolfund

Færdigheder:
Anvende principper og metoder indenfor praktisk kødkontrol og hygiejnisk tilsyn.

Kompetence:
Kan fungere som embedsdyrlæge i henhold til EU forordning 854/2004.
 
Litteraturhenvisninger
Kødkontrol - Det patoanatomiske grundlag.
Jensen, H.E:, Leifsson, P.S., Nielsen, O.L., Agerholm, J.S. & Iburg T.
Forlag: Biofolia, 2006.

Hygiejneforordningen 852/2004,
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer 853/2004
med ændringsforordninger 2074/2005, 2076/2005, 1662/2006, 1791/2006og 1243/2007
Kontrolforordningen for animalske fødevarer 854/2004
med ændringsforordninger 882/2004,2074/2005,2076/2005, 1663/2006 og 1791/2006
Cirkulære nr. 9724 af 26. juli 2007 om udøvelse af kødkontrol
Recommended International Code of Practice - General Principles of Food Hygiene (inkl. HACCP), CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-20031
Uddrag af relevante vejledninger, jf. www.fvst.dk/
 
Kursusansvarlig
Jørgen Leisner, jjl@sund.ku.dk, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi/Mikrobiologi, Tlf: 353-32768
 
Studienævn
Studienævn V
 
Kursusbeskrivelsesomfang
forelæsninger22
praktiske øvelser30
eksamen1
projektarbejde10
forberedelse20

83